Menu
 

Vai protat uzveikt gremošanas kaprīzes? Apriņķis.lv

  • Autors:  Ērika Pētersone, “Mēness aptiekas” farmaceite
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Gremošanas sistēma zināmā mērā ir kā primadonna – reizēm arī kaprīza! –, kurai organismā ir viena no galvenajām lomām, lai mēs justos labi. Gremošanas sistēma pareizi darbojas tad, ja sālsskābes un gremošanas enzīmu līmenis tajā ir līdzsvarots, spēj nodrošināt veiksmīgu vielmaiņu – gan uzturvielu asimilāciju, gan liekā izvadīšanu no organisma.

Kas notiek kuņģī

Kuņģa gļotāda izdala hormonu gastrīnu, kas stimulē sālsskābes sekrēciju. Sālsskābes izdalīšanās aktivē gremošanas enzīmu darbību, veicinot uzturvielu – tauku, ogļhidrātu, olbaltumvielu – šķelšanu un pārstrādi.

Pārtika, nonākot kuņģī, kādu laiku – kamēr tiek sašķelta – tajā atrodas. Šajā laikā var aktivēties baktēriju augšana, ko sālsskābe palīdz novērst.

Neraugoties uz tām nepieciešamajām funkcijām, ko veic kuņģa skābe, pārmērīga tās producēšana ir nepanesama, jo izraisa dedzinošu sajūtu kuņģī un bieži vien arī barības vadā. Par pastiprinātu kuņģa skābes izdalīšanos var liecināt dažādas intensitātes simptomi – no diskomforta sajūtas kuņģa un barības vada rajonā līdz stiprām, grūti paciešamām sāpēm.

Kas izraisa pastiprinātu kuņģa skābes sekrēciju

- Uzturs – piens, kofeīnu saturoši dzērieni, alkohols
- Smēķēšana
- Stress
- Helikobaktērija (Helicobacter pylori)
- Kuņģa audzējs

Medikamenti, kas mazina kuņģa skābes sekrēciju

Kuņģa skābes pastiprinātas sekrēcijas gadījumā var lietot trīs veidu medikamentus atkarībā no dedzināšanas intensitātes un biežuma.

Antacīdi neitralizē kuņģa skābi, paaugstinot kuņģa satura pH par 3–4 vienībām; efekts iestājas uzreiz pēc to iedzeršanas. Šai grupai pieder magnija hidroksīdu, alumīnija hidroksīdu, nātrija hidrogēnkarbonātu, kalcija karbonātu, magnija karbonātu saturoši medikamenti. Šos preparātus iesaka lietot gadījumos, kad  dedzināšana kuņģī ir reta un īslaicīga, pārsvarā saistīta ar asu ēdienu, gāzētu dzērienu vai medikamentu lietošanu.

H2 histamīnreceptoru blokatori mazina skābes līmeni kuņģī, kavējot histamīna darbību. Šo medikamentu darbība ilgst 4–8 stundas, tādēļ tos lieto tikai vienu vai nepieciešamības gadījumā divas reizes dienā. To efekts sākas vēlāk nekā antacīdu lietošanas gadījumā. Smēķēšana mazina šo medikamentu efektivitāti un vienlaikus pastiprina kuņģa skābes izdalīšanos. Saskaroties ar šāda rakstura veselības problēmām arvien biežāk, smēķēšanu vēlams atmest vai vismaz samazināt, lai stāvokli nepadarītu sliktāku.

Protonu sūkņa inhibitori palēnina kuņģa skābes izdalīšanos. Lai tā atjaunotos, nepieciešamas apmēram 24 stundas. Tāpēc šie medikamenti jālieto tikai vienu reizi dienā, obligāti 30 minūtes pirms ēšanas, vislabāk pirms brokastīm. Tos iesaka, ja dedzināšana ir biežāk nekā trīs reizes nedēļā un iepriekš minēto grupu medikamenti nav bijuši pietiekami efektīvi. Ārstēšanas kurss parasti ir divas nedēļas ilgs, nepieciešamības gadījumā pēc ārsta ieteikuma – līdz astoņām nedēļām. Antacīdus šajos gadījumos var lietot kā papildu terapiju. 

Ko darīt, ja kuņģa skābes izdalās par daudz?

Uzturam ir būtiska loma sālsskābes izdalīšanās intensitātes regulēšanā. Ar atbilstīgas diētas palīdzību sālsskābes sekrēciju ir iespējams ierobežot. Kopējā veselības stāvokļa uzlabošanā gastrīta, peptiskās čūlas vai gastroezofageālā atviļņa gadījumā, kā arī šo slimību profilaksē izšķiroša nozīme var būt dzīvesveida izmaiņām.

1.Ja tev ir problēmas ar paaugstinātu kuņģa skābes līmeni, pēc iespējas izvairies no ēdieniem un

dzērieniem, kas provocē skābes izdali un kairina kuņģa gļotādu, – alkohola, kofeīnu saturošiem un gāzētiem dzērieniem, asiem un/vai trekniem un ceptiem ēdieniem.

2.Labāk ēd vairākas mazas maltītes visas dienas garumā, nevis vienu lielu.

3.Izvairies no gulēšanas uzreiz pēc ēšanas. Arī fiziskās aktivitātes nav ieteicams veikt, tikko paēdušam.

4.Pārtrauc smēķēšanu, arī košļājamās tabakas lietošanu.

5.Iespēju robežās centies nelietot nesteroīdos pretiekaisuma/pretsāpju grupas medikamentus, jo tie kairinoši iedarbojas uz kuņģa gļotādu. Ja citādi nevar, lieto tos tikai pēc ēšanas.

Pārliekas kuņģa skābes sekrēcijas sekas

Viegla diskomforta izjūta – meteorisms, vēdera uzpūšanās, atraugas un grēmas →

Reflukss jeb gastroezofagālais atvilnis kuņģa skābes uznākšana barības vadam →

Kuņģa čūla – ilgstošas pārāk aktīvas skābes izdalīšanās izraisīti kuņģa gļotādas sieniņas bojājumi un čūla.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.