Menu
 

Saeimas komisija atbalsta valdības lēmumu par sejas masku ieviešanu visiem skolēniem

  • Autors:  LETA
Foto - pexels.com Foto - pexels.com

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija šodien atbalstīja valdības lēmumu no 4.janvāra visiem skolēniem mācību procesa laikā un ārpus tā skolās lietot sejas aizsargmaskas.

Daļa Latvijas sabiedrības ir paudusi kritiku par šādu lēmumu, īpaši attiecībā uz prasību maskas lietot jaunāko klašu audzēkņiem. Masku lietošana skolēniem bija viens no diskusiju tematiem arī šodien Saeimas komisijā.

Biedrība "Vecāku alianse" jau iepriekš publisku kategoriski iebilda pret lēmumu jaunāko klašu skolēniem skolās likt lietot aizsargmaskas. Biedrība uzsver, ka šobrīd skolas un pedagogi ir spējušas pielāgoties jaunajiem noteikumiem, bet papildus ierobežojumu ieviešana padarīs mācību procesu klātienē apgrūtinošāku.

Biedrības pārstāve Aira Jēkabsone šodien Saeimas komisijā vērsa uzmanību, ka joprojām nav skaidrs, kurš skolās būs atbildīgs par masku pareizu lietošanu. Viņa vērsa uzmanību, ka maskas pēc neilga laika no elpošanas kļūst mitras, tāpat nav garantijas, ka bērni pareizi veiks masku nomaiņu.

Biedrība uzskata, ka, ieviešot masku lietošanu skolās, jāizvērtē visu faktori, proti, vai bērna dzīvesvietā ir augsta saslimstība, vai bērnam ikdienā tuvumā ir veci cilvēki. "Masku lietošana obligāti visiem bērniem nav pamatota," ir pārliecināta Jēkabsone.

Uz komisijas sēdi uzaicinātās Veselības ministrijas amatpersonas argumentēja, ka Latvijā epidemioloģiskais stāvoklis ir ļoti nopietns un, ja sabiedrība vēlas, lai mazāko klašu skolēni varētu turpināt apmeklēt izglītības iestādes klātienē, tad maska ir viens no papildus pasākumiem citām epidemioloģiskās drošības prasībām, lai panāktu situācijas uzlabošanos.

Pēc ierēdņu vārdiem, saskaņā ar starptautisko organizāciju rekomendācijām, bērni jau no sešu gadu vecuma varot masku efektīvi lietot, ja ir pareizi apmācīti, kā to darīt. Daudzas pasaules valstis skolās jau esot ieviesušas masku lietošanas prasību, un šajās valstīs saslimstība ar Covid-19 vairs tik strauji neizplatās, apgalvoja ministrijas pārstāvji.

VM Sabiedrības veselības departamenta direktore Santa Līviņa norādīja, ka maskas tiek izgatavotas no elpojoša materiāla un bērniem nekāds kaitējums nevar tikt nodarīts. "Nav pierādījumu, ka maskas kaitētu cilvēku veselībai. Šādas runas ir vienkārši spekulācijas," uzsvēra Līviņa.

Līviņa norādīja, ka masku lietošanā svarīgs būs vecāku atbalsts. Bērni kopējot savus vecākus, tāpēc, ja vecāki mācēs paskaidrot, kāpēc maska vajadzīga, tad bērni tās nēsāšot. Tāpat arī skolotājiem būs jāseko, lai bērni pareizi nēsā maskas.

Valdība vakar nolēmusi skolēniem un pedagogiem nodrošināt kopumā 2 905 872 sejas maskas, šodien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā pastāstīja premjerministra Krišjāņa Kariņa biroja vadītāja Evika Siliņa (JV).

Otrdien valdība pieņēma lēmumu skolēnus un pedagogus nodrošināt ar valsts apmaksātām, vairākkārt lietojamām higiēniskajām sejas maskām. Izglītības ministre Ilga Šuplinska (JKP) informēja, ka valsts plāno astoņu daudzkārt lietojamo masku iepirkšanu katram skolotājam un skolēnam.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.