Menu
 

Lidosta "Rīga" iegūst četras zvaigznes vērtējumā par Covid-19 drošības pasākumiem

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Starptautiskā lidosta "Rīga" ieguvusi četras no piecām zvaigznēm aviācijas nozares reitingu aģentūras "Skytrax" novērtējumā par Covid-19 drošības pasākumiem lidostās, informēja lidostas pārstāve Laura Kulakova.

"Skytrax" auditā, kas lidostā "Rīga" notika decembrī, auditori izvērtēja, cik efektīvas ir lidostā ieviestās epidemioloģiskās drošības procedūras un cik konsekventi tās tiek ievērotas, kā arī pārbaudīja tīrību lidostas terminālī, noņemot bakterioloģiskos paraugus no virsmām. Tāpat novērtētas tīrīšanas un dezinfekcijas procedūras, distancēšanās politika un kontrole, sejas masku lietošana, roku dezinfekcijas aparātu pieejamība un individuālās aizsardzības līdzekļu lietošana darbiniekiem.

Pēc "Skytrax" atzinuma, lidosta "Rīga" sniedz skaidru un saprotamu informāciju par lidostā ieviestajiem epidemioloģiskās drošības pasākumiem un to, kā jārīkojas gan ielidojošiem, gan izlidojošiem pasažieriem. Lidostā ir spēkā stingri noteikumi par masku lietošanu un iekļūšanu terminālī, ko kontrolē drošības personāls, pārbaudot biļešu rezervācijas esamību.

Tāpat aviācijas nozares reitingu aģentūra atzīmējusi, ka lidostā "Rīga" izvietoti bezkontakta roku dezinfekcijas stendi, savukārt visi klientu apkalpošanas punkti ir aprīkoti ar aizsargstikliem, aizsargājot gan pasažierus, gan darbiniekus. Lidostā tiek ievēroti augsti tīrības standarti - regulāri dezinficētas virsmas un pastiprināta koplietošanas telpu uzkopšana. Lai gan lidojumu skaits ir samazinājies, lidosta pasažieru apkalpošanai izmanto visu termināli, kas nozīmē plašas sociālās distancēšanās iespējas, ko papildina atzīmes uz grīdas un krēsliem, palīdzot pasažieriem vieglāk ievērot nepieciešamo attālumu.

Kulakova pauda, ka "Skytrax" uzsvēra arī to, ka lidosta ir iedzīvinājusi aptverošu Covid-19 drošības komunikācijas zīmolu "Neļauj vīrusam ceļot", kas veidots košās krāsās, ir viegli pamanāms dažādos saskares punktos un satur viegli uztveramu un pasažieriem noderīgu informāciju.

Vienlaikus Kulakova aģentūrai LETA atzina, ka lidostai nav informācijas, kādēļ nav saņemts augstākais novērtējums.

Lidostas "Rīga" pārstāve piebilda, ka augstākais novērtējums ir piešķirts sešām Eiropas lidostām.

Atbilstoši vērtēšanas kritērijiem, lai saņemtu piecas zvaigznes, papildus efektīviem un stingri ievērotiem epidemioloģiskās drošības pasākumiem un procedūrām ir jābūt arī augsta līmeņa tehnoloģijām un inovācijām lidostas procesu nodrošināšanā, piemēram, automatizētai drošības kontrolei, reģistrācijai un bagāžas nodošanai, kas nodrošina, ka šie procesi notiek pilnībā bez fiziskas saskarsmes, robotu izmantošanai tīrīšanā un dezinfekcijā un tamlīdzīgi. Rīgas lidostā patlaban šādu tehnoloģiju un inovāciju nav daudz, un tas varētu būt iemesls, kāpēc saņemtas četras, nevis piecas zvaigznes, teica Kulakova.

Lidostas "Rīga" valdes priekšsēdētāja Laila Odiņa skaidroja, ka kopš pandēmijas sākuma lidosta "Rīga" ir ieguldījusi lielu darbu, lai pilnveidotu gan pasažieru un gaisa kuģu apkalpošanas procesus, gan infrastruktūru ar mērķi maksimāli mazināt slimības izplatības riskus. "Epidemioloģiskās drošības pasākumi tiek regulāri papildināti atbilstoši jaunākajām veselības institūciju un starptautisko aviācijas organizāciju rekomendācijām. Tomēr tas, cik šie pasākumi būs efektīvi, ir atkarīgs arī no katra no mums - cik atbildīgi un rūpīgi pildīsim noteiktās prasības. Tāpēc aicinu - ceļosim paši, bet vīrusam ceļot neļausim," sacīja Odiņa.

Lidosta "Rīga" ir pievienojusies Eiropas Savienības (ES) Aviācijas drošības aģentūras Covid-19 ierobežošanas hartai, apliecinot uzņēmuma gatavību strādāt pēc augstākajiem aviācijas nozares epidemioloģiskās drošības standartiem un sadarboties nacionālā un starptautiskā līmenī slimības izplatības risku mazināšanai.

Jau ziņots, ka VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" apgrozījums šogad deviņos mēnešos bija 23,991 miljons eiro, kas ir par 51,2% mazāk nekā 2019.gada attiecīgajā periodā, kā arī uzņēmums cieta zaudējumus 8,975 miljonu eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš.

Starptautiskā lidosta "Rīga" ir lielākais aviosatiksmes mezgls Baltijas valstīs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.