Menu
 

SPKC: Situācija saistībā ar Covid-19 izplatību Latvijā joprojām pasliktinās

  • Autors:  LETA
Grafika - LETA Grafika - LETA

Vērtējot iepriekšējas nedēļas saslimstības datus ar Covid-19, joprojām vērojams pozitīvo testu īpatsvara pieaugums - šobrīd tas ir 9,1% salīdzinot ar 7,8% nedēļu iepriekš, aģentūrai LETA norādīja Slimību profilakses kontroles centra (SPKC) Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Arāja.

Vienlaikus pagājušajā nedēļā ir pieaudzis veikto testu skaits - dienā veikti vidēji 8256 testi, kas ir par 3% testu vairāk nekā iepriekšējā nedēļā.

Pēc Arājas paustā, stacionēto pacientu skaits pieaudzis par 15,8%, kas ir vidēji 108 pacienti dienā. Analizējot saslimušos pa vecuma grupām, redzams, ka nedaudz samazinās saslimšana vecuma grupā līdz 14 gadiem, savukārt gandrīz puse no visiem jaunatklātajiem Covid-19 saslimšanas gadījumiem ir vecumā no 50 gadiem un vairāk.

SPKC arī aicina izvērtēt un atlikt Latvijas iedzīvotāju plānotos ceļojumus uz Apvienoto Karalisti, kā arī pārrunāt to ar radiniekiem un draugiem, kas plāno svētku laikā ierasties ciemos. Iemesls tam ir saņemtā informācija no Eiropas slimību profilakses un kontroles centra par Apvienotās Karalistes dienvidaustrumu daļā konstatētu strauju Covid-19 gadījumu skaita pieaugumu, kas saistīts ar jaunā koronavīrusa SARS-CoV-2 varianta izplatīšanos.

Ir pierādīts, ka šis koronavīrusa variants izveidojies dažādu mutāciju rezultātā, norādīja Arāja. Vairāku pētījumu rezultāti liecinot, ka šim koronavīrusa variantam ir raksturīga straujāka izplatīšanās spēja - līdz pat 70% salīdzinājumā ar līdz šim cirkulējošiem SARS-CoV-2 celmiem.

Centrā atgādināja, ka līdz 3.janvārim iedzīvotājiem ir paplašinātas iespējas veikt valsts apmaksātu testu uz Covid-19, ja cilvēkam ir saslimšanas pazīmes - akūtas elpceļu infekcijas pazīmes, paaugstināta temperatūra, ožas traucējumi, garšas izjūtas zudums vai citi simptomi.

Šajā laikā iedzīvotājiem Covid-19 analīzes būs iespējams nodot arī bez ārsta nosūtījuma.

LETA jau rakstīja, svētdien Ministru kabinets, balstoties uz Satiksmes ministrijas priekšlikumu, pieņēma lēmumu uz laiku līdz 1.janvārim aizliegt starptautiskos pasažieru pārvadājumus uz un no Apvienotās Karalistes, tādējādi cenšoties pasargāt sabiedrību no jaunā koronavīrusa paveida izplatības Latvijā.

No Rīgas lidostas lidojumus no un uz galamērķiem Lielbritānijā veic trīs aviopārvadātāji - "airBaltic", "Ryanair" un "Wizzair". Aviokompānija "airBaltic" līdz 2020.gada beigām bija plānojusi 22 lidojumus jeb 11 rotācijas uz Lielbritāniju. Uz šiem reisiem bija pārdotas 1004 biļetes. No tām aptuveni 40% bija lidojumiem no Londonas uz Rīgu, bet pārējās - lidojumiem uz Londonu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.