Menu
 

Pirmajā piegādē Latvijā plānots nogādāt 9750 vakcīnas pret Covid-19 devas

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Plānots, ka pirmajā piegādē Latvijā nonāks 9750 farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās vakcīnas pret Covid-19 devas, aģentūrai LETA norādīja Zāļu valsts aģentūrā.

Tikmēr Veselības ministrija publiskojusi laika grafiku pirmo vakcīnu nonākšanai Latvijā. Pieņemot, ka Eiropas Komisija vakcīnu lietošanai Eiropas Savienībās (ES) apstiprina 22.decembrī, pirmā vakcīnu krava Latvijā varētu nonākt 26.decembrī. Ministrija skaidro, ka tā tiek uzglabāta sasaldētā veidā mīnus 75 grādos.

Savukārt 28.decembra rītā zāļu lieltirgotavas piegādātu šo vakcīnu desmit Latvijas slimnīcu vakcinācijas kabinetiem, kur to plus 2 līdz plus 8 grādos var uzglabāt līdz piecām dienām.

Plānots, ka šajā pašā dienā sāksies vakcinācija, kā pirmajiem to saņemot veselības aprūpes darbiniekiem, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem slimnīcās, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekiem.

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) mikroblogošanas vietnē "Twitter" uzsvērusi, ka šī ir labākā Ziemassvētku dāvana mediķiem un sabiedrībai kopumā.

Kā ziņots, Eiropas Zāļu aģentūra pirmdien paziņoja, ka apstiprinājusi farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās Covid-19 vakcīnas izmantošanu ES, paverot ceļu vakcinācijas uzsākšanai tuvākajās dienās.

Formāli vakcīna ir jāapstiprina Eiropas Komisijai un tās prezidente Urzula fon der Leiena paziņojusi, ka sagaida lēmuma pieņemšanu līdz pirmdienas vakaram.

Lielbritānijā un ASV jau ir sākusies cilvēku vakcinēšana ar šo Covid-19 vakcīnu, kas izmēģinājumos uzrādījusi 95% efektivitāti.

Eiropas Komisija ir noslēgusi līgumus ar septiņiem potenciālo vakcīnu piegādātājiem, lai nodrošinātu visiem ES pilsoņiem iespēju galu galā vakcinēties pret jauno koronavīrusu.

Dalībvalstis pašas izlems, kuras cilvēku grupas vakcinēt vispirms, bet pirmie pretendenti būs veselības aprūpes nozares darbinieki un gados veci cilvēki.

Latvijas Veselības ministrijā 18.decembrī aģentūrai LETA skaidroja, ja EZA ieteiks reģistrēt "BioNTech un Pfizer" izstrādāto vakcīnu 21.decembrī un Eiropas Komisija lems par reģistrācijas apliecības piešķiršanu, tad vakcinācija pret Covid-19 Latvijā varētu sākties 28.decembrī.

Latvijā vakcinācijai pret Covid-19 sākotnēji plānots veidot desmit kabinetus, kas atradīsies slimnīcās. Plānots, ka slimnīcas, kurās tiks sākta personāla vakcinācija, ir Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca, Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca, Bērnu klīniskā universitātes slimnīca, Liepājas reģionālā slimnīcā, Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca, Jelgavas pilsētas slimnīca, Jēkabpils reģionālā slimnīca, Rēzeknes slimnīca, Daugavpils reģionālā slimnīca un Vidzemes slimnīca.

Kā pirmais vakcīnu varēs saņemt ārstniecības personāls, kas strādā ar Covid-19 pacientiem un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieki. Veselības ministrijā norādīja, ka ārstniecības iestādes veido sarakstus ar darbiniekiem, kuri saņems vakcīnu pirmie.

Pēc tam vakcīnu var sākt nogādāt vienlaikus uz visām ES valstīm, tostarp Latviju, pauda VM pārstāvis, piebilstot, ka līdz ar to 28.decembrī Latvijā sāktu darboties desmit vakcinācijas kabineti, kuros vakcīnu saņemt varētu ārstniecības personāls, kas strādā ar Covid-19 pacientiem, un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbinieki.

Savukārt ar jautājumiem par vakcīnu devu apjomu pirmajai piegādei VM pārstāvis aicināja vērsties Zāļu valsts aģentūrā.

Kā ziņots, EZA pirmdien paziņoja, ka apstiprinājusi farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās Covid-19 vakcīnas izmantošanu ES, paverot ceļu vakcinācijas uzsākšanai tuvākajās dienās.

EZA paziņoja, ka ekspertu komiteja rekomendējusi EK ar nosacījumiem apstiprināt "Pfizer" un "BioNTech" Covid-19 vakcīnu izmantošanai ES. Formāli vakcīna ir jāapstiprina EK un tās prezidente Urzula fon der Leiena paziņojusi, ka sagaida lēmuma pieņemšanu līdz pirmdienas vakaram.

"Šis ir izšķirošs brīdis mūsu centienos piegādāt drošas un efektīvas vakcīnas eiropiešiem," tviterī raksta Leiena.

Savukārt aģentūras direktore Emera Kuka paziņoja, ka vakcīna pasargās arī pret koronavīrusa jauno paveidu, kas pašlaik izplatās Lielbritānijā. "Šobrīd nav liecību, kas liktu domāt, ka šī vakcīna nestrādās pret jauno variantu," pavēstīja Kuka.

Lielbritānijā un ASV jau ir sākusies cilvēku vakcinēšana ar šo Covid-19 vakcīnu, kas izmēģinājumos uzrādījusi 95% efektivitāti.

EK ir noslēgusi līgumus ar septiņiem potenciālo vakcīnu piegādātājiem, lai nodrošinātu visiem ES pilsoņiem iespēju galu galā vakcinēties pret jauno koronavīrusu.

Dalībvalstis pašas izlems, kuras cilvēku grupas vakcinēt vispirms, bet pirmie pretendenti būs veselības aprūpes nozares darbinieki un gados veci cilvēki.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.