Menu
 

Vērtēs iespēju pagarināt termiņu Covid-19 testu pieejamībai bez ārsta nosūtījuma

  • Autors:  LETA
Foto - NMPD Foto - NMPD

Ja kapacitāte to ļaus, tiks vērtēta iespēja pagarināt termiņu, kurā iedzīvotājiem Covid-19 analīzes iespējams nodot arī bez ārsta nosūtījuma, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Patlaban cilvēkiem ar Covid-19 simptomiem iespēja testa materiālu nodot arī bez ārsta nosūtījuma ir līdz 3.janvārim.

Ministre atzina, ka tiks vērtēti dati par nodotajiem testiem un salīdzināta darbdienu un brīvdienu statistika. "Viens no rādītājiem ir cilvēku atsaucība darbdienās, un, ja jaudas ļaus, tad ir iespējams pagarināt šo pieeju, ka cilvēki ar simptomiem bez nosūtījuma var pieteikties Covid-19 testam," sacīja Viņķele.

Komentējot nepieciešamību ieviest stingrākus ierobežojumus Covid-19 ierobežošanai, ministre atkārtoti pauda savu redzējumu, ka "no jebkādiem ierobežojumiem ir jēga tikai tad, ja tos ievēro un kontrolē". Ministre uzsvēra, ka daļa iedzīvotāju pēdējā laikā neievēro jau patlaban noteiktos ierobežojumus.

Viņķele arī piebilda, ka valstīs, kurās tika ieviesti stingrāki pārvietošanās ierobežojumi, jau drīz pēc šo ierobežojumu atcelšanas saslimstība ar Covid-19 atkal palielinājās.

Politiķe piebilda, ka papildu ierobežojamu ieviešanas nepieciešamību un iespējamos situācijas attīstības scenārijus izvērtē operatīvā vadības grupa Valsts kancelejas direktora Jāņa Citskovska vadībā, un ar saviem priekšlikumiem šī darba grupa nāks klajā otrdien, 29.decembrī, gaidāmajā valdības sēdē.

"Mans jautājums pilnīgi noteikti būs - ja kādus stingrākus pārvietošanās ierobežojumus ieviesīs, kā tie tiks kontrolēti? Ieviest kaut ko, kas skan ļoti nopietni, bet nespēt to izkontrolēt, manuprāt, šajā situācijā var sniegt tikai pretēju efektu," komentēja veselības ministre.

Kā ziņots, svētdienas pievakarē notika Valsts kancelejas direktora vadītās Starpinstitūciju darbības koordinācijas grupas sēde, kurā cita starpā pārspriesta epidemioloģiskā situācija valstī.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts kancelejā, sēdes laikā apspriesti jautājumi gan par epidemioloģisko situāciju, gan par situāciju veselības aprūpes sistēmā, gan par drošības pasākumiem un ierobežojumiem, kas saistīti ar Covid-19 pandēmiju.

Pārrunātie jautājumi satur ierobežotas pieejamības informāciju, tāpēc Valsts kanceleja sīkāku informāciju par tiem nesniedz, vienlaikus norādot, ka darba grupa turpina strādāt un regulāri sekot līdzi situācijai neatkarīgi no brīvdienām vai svētku dienām.

Covid-19 izplatības ierobežošanai valstī no 9.novembra līdz nākamā gada 11.janvārim izsludināta ārkārtējā situācija un noteikta virkne ierobežojumu. Ierasts, ka Ministru kabinets par aktuālajiem ar Covid-19 saistītajiem jautājumiem lemj otrdienās.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.