Menu
 

Jūrmalas slimnīcā potes pret Covid-19 varētu saņemt 90% darbinieku

  • Autors:  LETA
Foto: www.vm.gov.lv Foto: www.vm.gov.lv

Jūrmalas slimnīcā vakcinēties pret Covid-19 varētu aptuveni 90% personāla, aģentūrai LETA atzina pilsētas pašvaldības SIA "Jūrmalas slimnīca" valdes priekšsēdētājs Egons Liepiņš.

Viņš stāstīja, ka pašlaik slimnīca spēj nodrošināt visus pakalpojumus, izņemot mājās aprūpes pakalpojumus, jo kļuvis zināms par darbinieku saslimšanu ar Covid-19. Iestādē atjaunota arī pakalpojumu sniegšana, kas bija ierobežota pērnā gada nogalē. Liepiņš atklāja, ka saslimstība ar Covid-19 personāla vidū ir mazinājusies, un pašlaik gadījumi ir sporādiski, krasi neietekmējot iestādes darbu.

Slimnīca ir nosūtījusi pieprasījumu vakcīnām pret Covid-19, un plānots, ka vakcinēšanās sāksies 11.janvārī. Slimnīcas vadītājs stāstīja, ka vēlmi nevakcinēties izteikusi aptuveni desmitā daļa darbinieku – puse medicīnisku, bet puse nemedicīnisku iemeslu dēļ. Aptuveni trešdaļa darbinieku saņems vai jau saņēmuši vakcīnu, jo strādā arī universitāšu slimnīcās Rīgā. Slimnīcā darbosies viens vakcinēšanas kabinets, un Liepiņš prognozēja, ka visu darbinieku vakcinācija varētu aizņemt nedēļu.

Jūrmalā pašlaik nav plānots atvērt nodaļu Covid-19 pacientiem, lai arī inficētie nonāk iestādē ar citām kaitēm. Konstatējot Covid-19, šie slimnieki tiek pārvirzīti uz slimnīcām, kur darbojas Covid-19 nodaļas. "Mēs uzņemam akūtus pacientus no plaša reģiona," skaidroja Liepiņš, atzīstot, ka nepieciešamības gadījumā arī Jūrmalā varētu ārstēt Covid-19 pacientus, taču pašlaik visas pūles tiek veltītas neatliekamās palīdzības sniegšanai.

Kā vēstīts, aizvadītajā nedēļā farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas pret Covid-19 Latvijā saņēmušas kopumā 2243 personas, aģentūrai LETA pavēstīja Veselības miistrijā (VM). Šobrīd vakcīnas saņēmuši aptuveni 10% no slimnīcās strādājošajiem, un tuvāko divu nedēļu laikā vakcīnas varēs saņemt pārējie slimnīcu mediķi, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem.

Pirmās farmācijas uzņēmuma "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas "Comirnaty" Latvijā tika nogādātas 26.decembra rītā. Pirmajā piegādē Latvija saņēma 9750 vakcīnu devas, kuras paredzētas kopumā 4875 veselības aprūpes darbiniekiem, jo viena cilvēka vakcinēšanai nepieciešamas divas devas.

Savukārt pirmdien Valsts asinsdonoru centrā nogādāta arī otrā piegādes krava ar 13 650 "Pfizer" un "BioNTech" ražotajām vakcīnu "Comirnaty" devām. Publiski pieejamā informācija liecina, ka Latvija pieteikusies kopumā 97 500 vakcīnas "Comirnaty" devām, ar ko pietiktu 48 750 personu vakcinācijai.

Covid-19 pandēmijas apstākļos Latvijā vakcinēšanas kapacitāti ir plānots celt līdz 50 000 cilvēku nedēļā atbilstoši plānotajam piegādāto vakcīnu skaitam, pirmdien notikušās tikšanās laikā ar Valsts prezidentu Egilu Levitu sacīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP). Skaidrojot Covid-19 plānoto vakcinācijas grafiku, ministre sacīja, ka parastos apstākļos Latvija jau tā ir spējīga pusotra mēneša laikā vakcinēt 200 000 personu un patlaban, pandēmijas apstākļos, plāns pēc vakcīnu saņemšanas ir spēt vakcinēt 50 000 personu nedēļā atbilstoši plānotajam Latvijai piegādāto vakcīnu skaitam.

Saskaņā ar aģentūras LETA rīcībā esošajiem VM aprēķiniem, vakcinēšanas kapacitāti 50 000 pret Covid-19 sapotēto personu nedēļā Latvijai vajadzētu sasniegt martā, ja vakcīnu piegādes noritētu atbilstoši pašreizējiem plāniem. Izpildoties šiem vakcīnu piegādes plāniem, saskaņā ar VM aprēķiniem janvārī Latvijā vajadzētu vakcinēt 34 529 personas nedēļā, februārī – 44 929 personas nedēļā, bet martā – 54 098 personas nedēļā.

Kopumā janvārī, februārī un martā Latvijas iedzīvotājiem varētu injicēt 651 701 vakcīnas pret Covid-19 devu. Tas nozīmē, ka, izpildoties vēl pagājušajā nedēļā aktuālajiem vakcīnu piegādes plāniem, gada pirmajā ceturksnī varētu tikt savakcinēts 325 851 cilvēks, liecina aģentūras LETA rīcībā esošie VM aprēķini. Dati par piegādājamo vakcīnu devu skaitu gan regulāri mainās atbilstoši tam, kad tiek prognozēta vakcīnu reģistrēšana, un atbilstoši informācijai no ražotājiem par plānotajiem piegāžu apjomiem.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.