Menu
 

Valdība lems par Covid-19 pandēmijas laikā noteikto ierobežojumu pagarināšanu par divām nedēļām

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Ministru kabinets šodien plāno lemt par Covid-19 pandēmijas laikā nooteikto ierobežojumu pagarināšanu līdz 25.janvārim, iepriekš mediju pārstāvjus informēja Operatīvās vadības grupas vadītājs, Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis.

Otrdien valdības un Krīzes vadība padomes kopsēdē tika panākts konceptuāls atbalsts ierobežojumu pagarināšanai par divām nedēļām.

Citskovskis stāstīja, ka epidemioloģiskā situācija valkstī joprojām ir nopietna un pieaug slimnīcās stacionēto pacientu skaits. Balstoties uz to, valdība konceptuāli vienojusies līdz 25.janvārim pagarināt valstī noteiktos ierobežojumus, bet konkrēti lēmumi tiks pieņemti šodienas valdības sēdē.

Citskovskis piebilda, ka galvenokārt ir runa par jau spēkā esošu ierobežojumu pagarināšanu, kas attiecas uz pakalpojumu sniegšanu un tirdzniecību, kā arī izglītību. Savukārt par komandantstundas pagarināšanu nav diskutēts.

Šorīt TV3 ierēdnis atkārtoti uzsvēra, ka ierobežojošajos pasākumos nav plānotas būtiskas izmaiņas nedz stingrāku ierobežojumu, nedz atvieglojumu virzienā. Esot sagaidāmas tikai nelielas "atlaides" tirdzniecības vietām attiecībā uz sezonālo lietu tirgošanu, piemēram, lai varētu klātienē pārdot sniega lāpstas.

Valsts kancelejas direktors uzsvēra, ka valdības mērķis ir vispirms panākt Covid-19 izplatības stabilizāciju un pēc tam arī pēc iespējas straujāku samazināšanos, attiecīgi pašlaik nav plānots lemt par kādiem atvieglojumiem ierobežojumiem, lai nepieļautu vaļības, kas sagrautu Covid-19 ierobežošanā panākto, kas sasniegts ar smagiem sabiedrības pūliņiem.

Citskovskis atzina, ka valstī noteiktie drošības pasākumi rada negatīvu ietekmi uz ekonomiku, tāpēc valdība uzklausīja Ekonomikas ministrijas sagatavotu ziņojumu par atbalsta pasākumu turpināšanu uzņēmējiem. Arī par atbalsta pasākumiem konkrēti lēmumi gaidāmi ceturtdien.

Savukārt ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) norādīja, ka gadījumā, ja valdība lems par ierobežojumu pagarināšanu, valstī būs jāievieš atbilstoši atbalsta pasākumi.

Pēc ministra teiktā, arī turpmāk būtu jāizmaksā dīkstāves pabalsti, algu subsīdijas un jāpiešķir finansējums apgrozāmajiem līdzekļiem. Vienlaikus Vitenbergs rosinās paplašināt atbalsta saņēmēju loku, paredzot, ka uz atbalstu varētu pretendēt tie uzņēmumi, kuriem šogad būs apgrozījuma kritums pret pagājušo gadu.

Tāpat Vitenbergs informēja, ka plānots ieviest jaunu atbalsta instrumentu - atbalsts nomas maksas segšanai, uz kuru varētu pretendēt gan Covid-19 krīzē cietuši tirdzniecības uzņēmumi, gan pakalpojumu sniedzēji, piemēram, frizētavas un kafejnīcas.

Covid-19 izplatības ierobežošanai valstī no 9.novembra līdz 7.februārim ir izsludināta ārkārtējā situācija un noteikta virkne ierobežojumu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.