Menu
 

Zāļu valsts aģentūrā saņemti atsevišķi ziņojumi par Covid-19 vakcīnu blaknēm

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pexels.com Foto - pexels.com

Kopš pērnā gada 28. decembra, kad Latvijā uzsāka vakcināciju pret koronavīrusu, līdz šī gada 12. janvārim Zāļu valsts aģentūrā (ZVA) saņemtie ziņojumi par Covid-19 vakcīnu blaknēm liecina, ka lielākā daļa novēroto blakņu ir zināmas, proti, paredzētas blaknes, kas jau norādītas vakcīnas lietošanas instrukcijā un zāļu aprakstā. Līdz ar to paredzams, ka šādas blaknes ir iespējamas dažiem cilvēkiem pēc vakcinācijas, trešdien paziņojumā paudusi ZVA.

Līdz 12. janvārim Zāļu valsts aģentūra saņēmusi 11 ziņojumus par Covid-19 vakcīnu blaknēm. Šajā laika posmā Latvijā vakcinēti 9899 cilvēki, kas nozīmē, ka par blaknēm ziņojis vien mazāk nekā 1% vakcinēto. 

Visbiežāk saņemtajos ziņojumos norādītās blaknes ir sāpes vakcīnas ievadīšanas vietā, apsārtums, tūska, limfmezglu jutīgums, kā arī vispārējas sūdzības par nogurumu, paaugstinātu temperatūru, drudzi, galvassāpēm, locītavu un muskuļu sāpēm un miegainību. Saskaņā ar ziņojumos sniegto informāciju minētās blaknes izzuda dažu dienu laikā. Līdzīgas šādas vakcīnizraisītas reakcijas novērojamas arī citu vakcīnu lietošanas gadījumā. Vienā gadījumā vakcinētā persona tika īslaicīgi hospitalizēta saistībā ar paaugstinātu temperatūru un reiboni.

ZVA uzsver, ka tāpat kā pēc visu vakcīnu un jebkuru zāļu saņemšanas arī pēc Covid-19 vakcīnu ievadīšanas var tikt novērotas blaknes. Saskaņā ar reģistrētās Covid-19 vakcīnas “Comirnaty”, ar kuru Latvijā līdz 12. janvārim veikta vakcinācija, lietošanas instrukciju tajā norādītās visbiežākās blaknes ir vieglas un pāriet dažu dienu laikā.

ZVA arī atgādina, ka vakcīna “Comirnaty” paredzēta koronavīrusa infekcijas novēršanai personām vecumā no 16 gadiem. Šīs vakcīnas klīniskos pētījumos kopumā piedalījās aptuveni 44 000 cilvēku. Pētījumos vakcīna uzrādīja 95% iedarbīgumu simptomātiskas slimības novēršanai. “Comirnaty” vakcīnas injekcijas tiek veiktas rokā ar vismaz 21 dienas intervālu. Vienlaikus jānorāda, ka pēc pirmās vakcīnas devas saņemšanas persona var saslimt ar Covid-19, jo vakcīnas viena deva pilnībā nepasargā no saslimšanas ar Covid-19.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.