Menu
 

Iedzīvotāju vakcinācijā būtu gatavas iesaistīties arī laboratorijas

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Nepieciešamības gadījumā iedzīvotāju vakcinācijā pret Covid-19 būtu gatavas iesaistīties arī laboratorijās strādājošās ārstniecības personas, aģentūrai LETA apliecināja aptaujātajās laboratorijās.

"Centrālās laboratorijas" (CL) valdes priekšsēdētāja Stella Lapiņa aģentūrai LETA uzsvēra, ka, ņemot vērā CL teritoriālo aptveri Covid-19 testēšanas vietās, loģistikas tīklu, kas nodrošina paraugu transportēšanu visā valstī, ar pietiekamo kvalificētā personāla kapacitāti ir gatava un spējīga iesaistīties Latvijas iedzīvotāju vakcinācijā.

CL visā Latvijā ir vairāk nekā 60 filiāļu un 29 Covid-19 paraugu savākšanas punkti.

Gatavību iesaistīties iedzīvotāju vakcinācijā aģentūrai LETA apliecināja arī pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajā institūtā "BIOR", kas pagājušā gada otrajā pusē iesaistījās valsts apmaksātu Covid-19 analīžu veikšanā.

"Nepieciešamības gadījumā ir teorētiski iespējams, ka "BIOR" ārstniecības personas iesaistās vakcinēšanas procesā, tāpat kā ir iespējams pārvērst paraugu ņemšanas kabinetus par vakcinācijas kabinetiem," sacīja "BIOR" sabiedrisko attiecību pārstāve Ilze Dimante.

Viņa gan piebilda, ka "BIOR" pagaidām nav aicināts apsvērt šādu vajadzību.

Komentējot laboratoriju darbinieku ieinteresētību vakcinēties pašiem, Dimante minēja, ka pagājušajā nedēļā pret Covid-19 tika vakcinēti visi tie "BIOR" darbinieki, kas tieši saskaras ar Covid-19 pacientiem vai klīnisko materiālu laboratorijā.

"Pēc uzaicinājuma no Zāļu valsts aģentūras vakcinēt "pirmās līnijas" darbiniekus, mēs darbiniekiem izsūtījām elektronisko anketu, aicinot pieteikties vakcinācijai. Atsaucība bija negaidīti augsta - vairāk nekā 80% no tiem darbiniekiem, kas ikdienā tieši saistīti ar Covid-19 pacientiem vai klīnisko materiālu laboratorijā, pieteicās vakcīnai," atzina Dimante.

Vakcinēties pret Covid-19, izmantojot slimnīcu piedāvājumu, sācis arī CL personāls, apliecināja Lapiņa. Pēc viņas sacītā, CL speciālisti ir ieinteresēti vakcinēties pret Covid-19. Plašāku komentāru par to, vai un kādā veidā tiek apzināti CL darbinieki par vēlmi saņemt vakcīnu pret Covid-19, viņa nesniedza.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) iepriekš norādīja, lai īstenotu visaptverošo vakcināciju pret Covid-19, plānots mobilizēt visus iespējamos ar medicīnas nozari saistītos profesionāļus, tostarp arī ginekologus un farmaceitus.

Tāpat ziņots, ka Pavļuts izdevis rīkojumu, kas nosaka, ka no pirmdienas, 11.janvāra, tiek vakcinēti visi ārstniecības iestādēs strādājošie. Sākotnēji vakcinēja lielo slimnīcu darbiniekus, 9.janvārī sāka vakcinēt ģimenes ārstus, bet no 11.janvāra šī iespēja ir visiem mediķiem - ārstiem, ārstu palīgiem, māsām, zobārstiem, vecmātēm un citiem.

Atbilstoši Nacionālā veselības dienesta jaunākajiem datiem otrdien, 12.janvārī, Latvijā pret Covid-19 vakcinētas 1592 personas, kas ir par 247 vairāk nekā dienu iepriekš, kad tika vakcinēti 1345 cilvēki. Savukārt kopš vakcinēšanas kampaņas sākuma Latvijā pret Covid-19 ir vakcinētas 9899 personas, tostarp 7629 ārstniecības personas un 2270 ārstniecības iestāžu darbinieki.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.