Menu
 

Pētījums: katram astotajam Latvijas iedzīvotājam ir problēmas ar mutes veselību

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Aptuveni katrs astotais (13 %) Latvijas iedzīvotājs pēdējā gada laikā ir saskāries ar mutes veselības problēmām, liecina jaunākais “Mana aptieka & Apotheka” Veselības indeksa pētījums. Kā skaidro eksperti – šī ir tikai aisberga redzamā daļa. To pierāda arī pētījuma rezultāti: 78 % aptaujāto pēdējā gada laikā nav apmeklējuši zobu higiēnistu, bet 61 % – zobārstu.

Kā norāda pētījuma autori, vienlīdz bieži problēmas ar mutes veselību piedzīvo visu vecumu iedzīvotāji, tomēr teju uz pusi biežāk nekā visus aptaujātos kopā mutes problēmas skārušas iedzīvotājus ar zemiem ienākumiem – katru piekto jeb 20 %. Mutes veselības speciālisti gan norāda, ka ar zobārsta apmeklējumu situācija uzlabojas, savukārt zobu higiēnista apmeklēšanā iedzīvotāji joprojām ir kūtri.

Veselības indekss dati atklāj satraucošu tendenci – 41 % Latvijas iedzīvotāju dzīves laikā nekad nav apmeklējuši zobu higiēnistu, turklāt – jo vecāks cilvēks, jo tendence ir izteiktāka. Aptaujātie iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 24 gadiem higiēnistu ne reizi nav apmeklējuši 25 % gadījumu, 45 līdz 54 gadu vecumā 41 %, bet senioru vidū jau 67 %.

“Iemesli, kāpēc iedzīvotāji neapmeklē zobu higiēnistu vai zobārstu ir dažādi, bet biežākie ir četri. Pirmkārt, tā ir salīdzinoši zemā maksātspēja, ko redzam arī pētījuma rezultātos – labāk situētiem cilvēkiem problēmas ar mutes veselību ir aptuveni uz pusi retāk. Otrkārt, gados vecākiem cilvēkiem joprojām varētu būt psiholoģiskas bailes no sāpēm, neapzinoties, ka mūsdienu ārstēšanas un profilakses paņēmieni ir kļuvuši nesāpīgi. Treškārt, iedzīvotāju vidū trūkst izpratnes par profilakses nozīmi veseliem zobiem un smaganām. Ceturtkārt, ierobežota zobārsta un higiēnista pieejamība ārpus lielajām pilsētām, nereti arī garas pierakstu rindas,” uzskata "Mana aptieka" farmaceite un "Tukuma Centra aptiekas" vadītāja Agnese Ritene.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.