Menu
 

Aizvadītajā nedēļā 8% no sekvenētajiem paraugiem uzrādīja Lielbritānijas Covid-19 paveidu

  • Autors:  LETA
Foto – NMPD Foto – NMPD

Pagājušajā nedēļā no 96 sekvenētajiem Covid-19 gadījumu paraugiem 8% gadījumu atklāts Lielbritānijas paveids, valdības sēdē pavēstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

Viņš skaidroja, ka netiek izslēgta iespēja, ka pēc aptuveni četrām nedēļām šis paveids būs dominējošais Latvijā. Tāpat, kā liecina ārvalstu novērojumi, šī paveida izplatība divkāršojas ik pēc divām nedēļām. Tikmēr gada sestajā nedēļā – no 8. līdz 14.februārim – atrasto Lielbritānijas paveida gadījumu īpatsvars bija 3,1%, bet vēl nedēļu pirms tam, februāra pirmajā nedēļā, – 1%. 

Vietējas transmisijas šī paveida gadījumi atklāti Daugavpilī, Rēzeknē, Dobeles novadā un divi Rīgā. No visiem līdz šim atklātajiem gadījumiem septiņi ir ievestie, bet pieci ir vietējie.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) valdība sēdē pauda, ka saskaņā ar viņa aprēķiniem jau aprīļa sākumā britu Covid-19 paveids būs prevalējošs, uzsverot, ka minētā vīrusa mutācija ir krietni lipīgāka.

"Vai pareizi saprotu, ka stāvam priekšā vienam šausmīgam cunami?" taujāja Kariņš. Perevoščikovs skaidroja, ka, vadoties pēc vīrusa mutācijas izplatības citās valstīs, Kariņam ir "absolūta taisnība", taču ir jāņem vērā arī tas, ka, piemēram, Beļģijā un Lielbritānijā saslimstības līmenis jau ir krietni zemāks, bet Latvijā saslimstība ir augsta. Tāpēc "mūsu starta pozīcija ir citāda," piebilda epidemiologs.

"Mūsu starta pozīcija ir sliktāka – tas jāsaka ļoti skaidri. Mēs esam apstāklī, kad jaunais celms ļoti izplatās. Ja mēs neuzmanīgi rīkojamies, mēs varam ievest valsti vēl lielākā postā?" nobažījies Kariņš. Epidemiologs norādīja, ka Kariņa bažas faktiski apstiprina gan citu valstu piemēri, gan zinātnieku norādījumi. Arī veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) uzsvēra nepieciešamību uzmanīgi vērot jaunā vīrusa celma izplatību.

Jau ziņots, ka SPKC iepriekš uzsvēra, ka jaunais Covid-19 variants, kas ir konstatēts Lielbritānijā, pēc slimības smaguma norises neatšķiras no esošā, bet tā atšķirība ir augstāks lipīgums, proti, jaunais Covid-19 paveids nav bīstamāks par esošo. SPKC iepriekš vēstīja, ka atsevišķi gadījumi saistībā ar Covid-19 mutāciju atklāti arī Dānijā, Nīderlandē, Islandē un Austrālijā.

Ir pierādīts, ka jaunā koronavīrusa SARS-CoV-2 variants izveidojies dažādu mutāciju rezultātā, iepriekš norādīja SPKC pārstāve Ilze Arāja. Vairāku pētījumu rezultāti liecinot, ka šim koronavīrusa variantam ir raksturīga straujāka izplatīšanās spēja – līdz pat 70% salīdzinājumā ar līdz šim cirkulējošiem SARS-CoV-2 celmiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.