Menu
 

Skolotāji un vakcīna pret Covid-19. Lielākā daļa pedagogu atbalsta potēšanos Apriņķis.lv

  • Autors:  Ritvars Raits
Foto – LETA Foto – LETA

Prioritāri vakcinējamo personu grupu sarakstā ar ceturto kārtas numuru iekļauti izglītības iestāžu darbinieki. Viņu vakcinēšanai bija jāsākas šonedēļ, tādēļ "Rīgas Apriņķa Avīze" telefoniski sazinājās ar vairākiem Pierīgas skolu pedagogiem, lai uzzinātu viņu viedokli par to. Sarunas laikā radās iespaids, ka lielākā daļa skolotāju ir gatavi vakcinēties pret Covid-19, lai gan ir arī tādi, kas grib nogaidīt un nekautrējas atzīties, ka viņiem ir bail.

Kā informējis veselības ministrs Daniels Pavļuts, no 12. aprīļa Latvijā tiek vakcinēti bērnudārzu, speciālo skolu, 1.–6. klašu un piecdesmit drošo pašvaldību vispārizglītojošo skolu pedagogi. Šonedēļ plānots pret Covid-19 vakcinēt 52 392 pedagogus, savukārt no 3. maija varētu sākt potēt atlikušos 23 924 pedagogus.

Atbild ar vienu vārdu: "Jāvakcinējas!"

Ikšķiles vidusskolas latviešu valodas skolotāja un teātra mākslas pasniedzēja Zane Bēķe telefonsarunā pastāstīja, ka tagad, kad skolas solos atgriezušies abiturienti, viņa mācību stundas nereti pasniedz arī klātienē. Jautāta par savu attieksmi pret potēšanos, Z. Bēķe atbildēja ar vienu vārdu: "Jāvakcinējas!" Tā esot viņas personīgā pārliecība, un nekādu spiedienu nedz no skolas vadības, nedz no kāda skolotāja viņa neesot jutusi. Ikšķiliete atklāja, ka vakcinēties pret Covid-19 viņa plāno pie sava ģimenes ārsta, un tas notikšot jau tuvākajā laikā. Ar kolēģiem potēšanās tematu gan neesot sanācis pārrunāt, jo, kopš skolotāji ikdienā nesatiekas, arī sarunas izpaliekot. Kāds ir citu Ikšķiles vidusskolas pedagogu viedoklis par vakcinēšanos, Zane Bēķe nezināja teikt, bet, viņasprāt, diez vai viņi varētu būt pret to.

Jautāta, kas viņu pašu motivē potēties, skolotāja atklāja, ka viņai ir vairāki argumenti. "Saprotu un gribu ticēt, ka šajā situācijā vakcīna ir tas glābiņš, kas varētu atkal iekustināt mūsu apstājušos dzīvi. Es noteikti domāju arī kaut kad, kad to varēs, apmeklēt ārzemes. Šaubos, vai bez potes tas būs iespējams. Esmu arī aprunājusies ar cilvēkiem, kas man ir autoritātes, arī ar mediķiem, un esmu saņēmusi apstiprinājumu, ka, jā, vajag vakcinēties. Tāpēc domāju, ka tas būs pareizi." Uz jautājumu, vai nav bail, skolotāja atbildēja: "Nu… zināmā mērā jau vienmēr ir tāda neliela baiļu sajūta, kā jau pret jebkuru poti. Īpaši gan par tām bailēm neesmu domājusi."

Sarunas noslēgumā Zane Bēķe piebilda: "Es domāju, ka bez vakcinēšanās mēs neiztiksim. Tāda ļoti radikāla viedokļa par šo visu, ka, piemēram, simtprocentīgi jā vai simtprocentīgi nē, man nav. Esmu diezgan neitrāla, cenšos tam pieiet ar vēsu prātu un bez emocijām. Tā arī radās šis mans lēmums."

Nekad nav potējusies, bet šoreiz pārkāps sev pāri

Pierīgas reģiona vidusskolas skolotāja Gunta (vārds mainīts, – aut.) savu viedokli par vakcinēšanos pret Covid-19 vēlējās paust anonīmi. "Es varu tikai pateikt, ka es to darīšu, bet pēc savas būtības es esmu pretiniece tādām medicīniskām manipulācijām. Es nekad neesmu potējusies nedz pret gripu, nedz pret ērču encefalītu. Neesmu arī medikamentu lietotāja. To visu ņemot vērā, man ir samērā grūti piekrist potei pret Covid-19. Tomēr saprotu: ja es gribu iet uz skolu un strādāt tur, tad es to darīšu," atklāja skolotāja. "Es zinu, ka šobrīd mani kolēģi aktīvi apspriež šo jautājumu, bet es ar savu viedokli negribētu nekādā veidā ietekmēt viņu lēmumu."

Jautāta, kāds tad ir vairākuma viņas kolēģu viedoklis par vakcinēšanos pret Covid-19, Gunta pastāstīja, ka tieši šonedēļ noticis skolas pedagogu čats, kurā skolotāji pauduši gatavību potēties, jo saprot, ka tas ir vajadzīgs. "Es domāju, pirmkārt, ja ir saskarsme ar bērniem, tas ir ļoti svarīgi. Lai arī kā man negribētos, es saprotu, ka es to darīšu. Otrkārt, es jau esmu pensijas vecumā. Ja man tik ļoti negribētos vakcinēties, tad man ir jāiet prom no skolas. Es uzskatu, ka tad es nevaru tur strādāt. Kolēģi – jā, arī viņi vakcinēsies. Tas gan tiks darīts dažādu iemeslu dēļ: vieniem ir svarīga tikšanās ar saviem bērniem, kuri dzīvo ārpus Latvijas, gados jaunākie skolotāji grib ceļot, jo jau tik ilgi mēs esam no tā atturējušies. Tiešām, bet neviens no maniem kolēģiem neizteica viedokli, ka viņš nevakcinēsies. Drīzāk visi gaida, kaut tas notiktu pēc iespējas ātrāk…"

Skolās, tāpat kā visā sabiedrībā, ir viedokļu daudzveidība

Babītes vidusskolas direktores vietniece izglītības jomā Daiga Sīpola, kura ir arī matemātikas skolotāja, jautāta, kāda ir viņas attieksme pret vakcinēšanos, pauda: "Es uzskatu, ka ir jāiet un jāvakcinējas. Es mēģinu saprast, kā vispār tas notiek – kā pasaulē ar vakcīnu palīdzību apturētas citas slimības. Man liekas, ka šobrīd citu variantu bez vakcinācijas īsti nav, lai mēs tiktu no pandēmijas vaļā." D. Sīpola potei pret Covid-19 jau esot pieteikusies – izdarījusi to interneta vietnē manavakcina.lv. Uzaicinājumu vakcinēties pedagoģe gan vēl nav saņēmusi un nezina arī, vai tāds jau bijis kādam no kolēģiem.

Par citu Babītes vidusskolas pedagogu viedokli attiecībā uz potēšanos Daiga Sīpola zināja teikt, ka tie ir dažādi. "Es varu atbildēt, ka mūsu skolā ir tāpat kā visā sabiedrībā – mums ir viedokļu daudzveidība. Daži ir par, daži ir pret. Cik tas ir daudz un cik tas ir procentos, tik precīzi es nepateikšu." Jautāta, vai uz tiem, kas izsakās pret vakcinēšanos, neseko zināms spiediens no skolas vadības, pedagoģe pārliecinoši teica: "Nē, absolūti nē! Uz to es varu droši atbildēt, ka nav pat tādas runas. Arī konkrēti uz mani un tiem kolēģiem, ar kuriem vairāk kontaktējos, nekāda spiediena nav. Vienkārši ir izplatīta nepatiesa informācija. Ja no Izglītības un zinātnes ministrijas atsūta vēstuli un pasaka, kā ir jārīkojas, tas vienkārši tiek pārsūtīts, bet nekāda spiešana vakcinēties noteikti nav bijusi."

Skolotāja atklāja, ka Babītes vidusskolā klātienē notiek konsultācijas, bet no pirmdienas, 15. aprīļa, uz mācību stundām klātienē nāk 12. klašu skolēni. Pati viņa gan turpinot strādāt attālināti. Viņas kolēģi, kas māca abiturientu klases, dienu pirms darba klātienē veikuši testus, lai pārliecinātos, vai nav inficējušies ar Covid-19. Atbildēm vajadzēja būt saņemtām 15. aprīlī no rīta. Jācer, ka visi ir veseli un mācību process var turpināties.

Vieni jau zina, ka potēsies, citi grib nogaidīt

Lai tiktu atspoguļots arī kāda vīriešu kārtas pedagoga viedoklis par vakcinēšanos, "Rīgas Apriņķa Avīze" sazinājās ar Baldones vidusskolas psihologu Viesturu Valdmani, kurš pastāstīja, ka sava darba specifikas dēļ arī tagad šad un tad ar audzēkņiem mēdz tikties klātienē. Jautāts par savu attieksmi pret vakcinēšanos, V. Valdmanis atbildēja, ka ir par: "Jā! Esmu pieteicies un gaidu, kad mani uzaicinās." Potei viņš esot pieteicies gan pie sava ģimenes ārsta, gan arī interneta vietnē manavakcina.lv. Savukārt, jautāts par motīviem, Valdmanis pauda: "Ja es būtu pret un jūs man prasītu manus motīvus, es varētu atbildēt. Vakcinēšanos atbalstu tāpēc, ka tas ir sakarīgs lēmums." Viņš arī atklāja, ka dažus gadus esot vakcinējies pret gripu, bet darījis to tikai tad, kad bijusi informācija, ka konkrētā gada gripa varētu būt īpaši bīstama. "Man vecums jau ir tāds – esmu riska grupā. Ja es būtu jaunāks, varbūt arī nepotētos. Tas varētu būt visnoteicošākais arguments," izteicās Valdmanis, piebilstot, ka pret Covid-19 vakcinētos arī tad, ja nebūtu skolotājs.

Arī Viesturs Valdmanis noliedza, ka saistībā ar potēšanos no skolas vadības puses būtu izdarīts kāds spiediens: "Vēl pavisam nesen pēdējā sapulcē vidusskolas direktore mums teica, ka tas ir brīvprātīgi. Mūsu direktorei vispār ir tāda diezgan lojāla nostāja, tāpēc tur viss ir kārtībā." Satiekoties skolā ar kolēģiem, arī ticis pārmīts kāds vārds par gaidāmo vakcināciju. Cits esot teicis, ka potēsies, cits pateicis, ka negrib potēties. Tas arī viss – bez liekiem komentāriem. "Es domāju, ka nē saka visi tie, kas baidās. Tur nekādi komentāri nav vajadzīgi; ir skaidrs, ka tās ir bailes, kas cilvēku attur no tā, nekas cits," savu viedokli atklāja psihologs. "Man liekas, tie, kas tēmē uz ārzemju braucieniem, domāju, ka viņi iet potēties. Vismaz, cik es pazīstu cilvēkus, kas ceļo. Viņi parasti ir gados krietni jaunāki, tāpēc šobrīd viņiem vēl īsti nav iespēju sapotēties, bet šie cilvēki saka – tiklīdz tāda parādīsies, viņi noteikti to darīs. Man arī ir zināmi jaunāki cilvēki, kas saka, ka grib nogaidīt, paskatīties, kas notiks. Gribētu potēties, bet pagaidām nogaidīšot," stāsta Viesturs Valdmanis.

Divas sporta skolotājas: viena poti gaida, otra atzīst, ka baidās

"Rīgas Apriņķa Avīze" sazinājās arī ar divām Pierīgas mācību iestāžu sporta skolotājām, kuru vārdi dažādu iemeslu dēļ netiks atklāti. Viena no viņām uz jautājumu, vai potēsies, atbildēja ļoti pārliecinoši: "Protams! Sapotējusies vēl neesmu, bet protams, ka to darīšu. Es dzīvot gribu! Es gribu kaut kur ceļot. Protams!"

Otra sazvanītā sporta skolotāja, jautāta par pedagogu noskaņojumu skolā, izteicās, ka šajā laikā, kad mācības notiek attālināti, ar kolēģiem satikties sanāk retāk, tāpēc par viņu viedokļiem zina mazāk. Tik, cik zinot, – domas ir dažādas. Pašai personīgi viņai esot bail potēties: "To es saku atklāti – es kā skolotāja pagaidām vēl neesmu gatava vakcinēties. Katrā ziņā – katram tas ir personīgs lēmums."

No skolas vadības nekāda spiediena uz pedagogiem, lai viņi pieteiktos potei, gan neesot, tas ir pilnīgi droši. To skolotāja zina, jo par savu nevēlēšanos vakcinēties jau ir informējusi direktoru.

Ikšķiles Brīvās skolas direktore uzticēsies mediķiem

Ikšķiles Brīvā skola Latvijā ir zināma kā sava ceļa gājēja – lai atceramies kaut vai to vien, kā tā uzvarēja tiesvedībā pret Pārtikas un veterināro dienestu par veģetāra uztura atļaušanu Latvijas mācību iestādēs. Vakcīnu pret Covid-19 mēdz salīdzināt ar ģenētiski modificētu tomātu, tādēļ "Rīgas Apriņķa Avīze" no skolas direktores Kristīnes Libertas vēlējās uzzināt, kāda ir viņas attieksme pret to. Skolas vadītāja pauda: "Arī jautājumā par vakcināciju katram ir savs ceļš ejams, tur nav pat ko piebilst. Tā ir brīva izvēle, jo nav nekādas direktīvas. Ir skolotāji, kas pateikuši, ka, jā, viņi to darīs. Ir tādi, kas jau to ir izdarījuši, bet netrūkst arī tādu, kas uzskata, ka pagaidām vēl nevar potēties. Katram ir savi iemesli. Es domāju, ka pie mums tas ir tieši tāpat, kā visās citās skolās. Mēs no citām neatšķiramies." Direktore arī zināja teikt, ka viņas vadītajā mācību iestādē ir pedagogi, kas vakcinējās gan šonedēļ, gan pirms tam.

Jautāta par savu personīgo nostāju un vai vakcīnā viņa nesaskata līdzību ar ģenētiski modificētu tomātu, Kristīne Liberta atbildēja, ka par līdzību viņai, vismaz pagaidām, informācijas nav, viņa uzticēšoties tam, ko teiks viņas ārsts. Turklāt, tā kā Covid-19 jau esot pārslimojusi, vakcinēšanās viņai nemaz nav īpaši aktuāla. Varot pat teikt, ka tādā ziņā viņai ir veiksmīga pieredze, jo slimības gaita bijusi ļoti viegla, toties organisms ir ieguvis antivielas.

Direktore uzskata, ka šajā laikā katram īpaši jāparūpējas par savu imunitāti, tas varētu atrisināt daudzas problēmas. "Nav tāda viena pareiza vai nepareiza viedokļa. Katram no mums var būt savi iemesli – potēties vai nepotēties. Katrs cilvēks pats pieņems sev piemērotāko lēmumu, nevienu ar varu piespiest nevar un arī nevajag," uzskata K. Liberta. "Tie, kuri ir gribējuši potēties, jau pieteikušies, daži to poti jau ir dabūjuši, bet tie, kuri to negrib darīt, tie to arī nedarīs. Tas tomēr ir katram individuāls jautājums," sarunas noslēgumā rezumēja Ikšķiles Brīvās skolas direktore.

Vakcinācijas process turpina buksēt

Kamēr lielākā daļa skolotāju jau ir pieteikušies un cerīgi gaida savu poti pret Covid-19, vakcinācijas procesa "rati", kā jau pēdējā laikā ierasts, atkal čīkst un buksē. LTV1 raidījumā "Šodienas jautājums" Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide pastāstīja, ka pedagogi, kas potei pieteikušies ģimenes ārstu praksēs, šonedēļ zvana un lūdz, vai nav jau iespējams vakcinēties. Diemžēl, bet viņiem joprojām priekšā ir trīs citas prioritārās grupas – gan seniori, gan hroniskie pacienti –, līdz ar to vakcinēt jaunu grupu šobrīd vienkārši neesot iespējams, jo nav jau piegādātas vakcīnas.

Ļoti liela neskaidrība esot arī par vakcinējamo pedagogu skaitu, jo nereti viņi ir reģistrējušies gan interneta vietnē manavakcina.lv, gan telefoniski, zvanot uz numuru 8989, gan arī pie sava ģimenes ārsta, turklāt potējamo skolotāju sarakstus veido arī skolas un sūta tos Izglītības un zinātnes ministrijai. Situācija šobrīd esot tāda, ka valstij nav skaidrs, cik reģistru jāveido, lai sapotētu visus skolotājus, bet pedagogi nesaprot, kur viņiem būs jādodas vakcinēties. Savukārt Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis tajā pašā raidījumā skaidroja, ka uz skolām, kuras iesniegušas potējamo personu sarakstus, notiks izbraukuma vakcinācija, tādēļ darbiniekiem nav vajadzības reģistrēties arī vietnē manavakcina.lv. Savukārt pārējiem pedagogiem gan būtu jāreģistrējas vai nu internetā, vai arī zvanot uz tālruņa numuru 8989.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.