Menu
 

Aptauja: Latvijā vakcīnai pret Covid-19 latvieši priekšroku dotu "Pfizer"/"BioNTech", bet cittautieši – "Sputnik V"

  • Autors:  LETA
Foto - Veselības ministrija Foto - Veselības ministrija

Latvijā dzīvojošie latvieši priekšroku dotu ASV izstrādātajai "Pfizer"/"BioNTech", bet cittautieši - Krievijā izstrādātajai "Sputnik V" vakcīnai pret Covid-19, liecina tirgus un sociālo pētījumu centra "Latvijas fakti" aprīlī veiktās aptaujas rezultāti.

Vēlmi vakcinēties aptaujā apliecināja 68% latviešu un 61% cittautiešu. Latviešu respondentu vidū 16% jau bija saņēmuši poti pret Covid-19, bet 52% atbildēja, ka noteikti vakcinēsies vai pieļauj potēšanos. Savukārt cittautiešu vidū 5% norādīja, ka poti jau saņēma, savukārt 56% to darīs noteikti vai, iespējams, darīs.

Nevakcinēsies 30% latviešu un 33% cittautiešu. Arī neizlēmušo vairāk ir cittautiešu vidū - 6% -, kamēr latviešu respondentu vidū atbildi nevarēja sniegt 2% respondentu.

Tiem 616 respondentiem, kas plāno vakcinēties, tika uzdots jautājums arī par vēlamo vakcīnu. 40% latviešu norādīja, ka izvēlētos "Pfizer"/"BioNTech". Savukārt cittautieši vidū populārākā vakcīna ir "Sputnik V" - to izvēlētos 45%.

"Moderna" vakcīnu izvēlētos 18% latviešu, "Johnson & Johnson" - 9% respondentu. Savukārt "Astra Zeneca" un "Sputnik V" vakcīnām latviešu respondentu vidū ir vienāds atbalsts - šo variantu atzīmēja 6%.

Cittautiešu vidū otrā populārākā ir "Pfizer"/"BioNTech" vakcīna, ko izvēlētos 21%, par labu "Moderna" izlēmuši 8%, "Astra Zeneca" izvēlētos 4%, bet "Johnson&Johnson" - 3% respondentu.

Vienlaikus aptaujas dati rāda, ka kopš februāra visu respondentu vidū, kas plāno vakcinēties, augusi vēlme potēties ar "Pfizer"/"BioNTech" un "Moderna" vakcīnām. Savukārt vēlme vakcinēties ar "Astra Zeneca" un "Sputnik V" ir mazinājusies.

Aptaujā aprīlī pēc stratificētās nejaušības principa tika iekļauti 1003 Latvijas pastāvīgie iedzīvotāji vecumā no 15 līdz 74 gadiem.

Vakcinācijas pret Covid-19 temps Latvijā ir kāpis, trešdien sasniedzot jaunu vienas dienas laikā vakcinēto cilvēku rekordu.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.