Menu
 

Bez būtiskiem iebildumiem izskatīšanai valdībā virza jauno veselības aprūpes organizēšanas kārtību

  • Autors:  LETA
Bez būtiskiem iebildumiem izskatīšanai valdībā virza jauno veselības aprūpes organizēšanas kārtību pixabay.com

Ministru kabineta komiteja pirmdien bez būtiskiem iebildumiem izskatīšanai valdībā nolēma virzīt noteikumu projektu "Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtība", kas paredz veikt virkni būtisku izmaiņu.

Veselības ministrija (VM) skaidro, ka noteikumu projektā lielākoties saglabātas tiesību normas, kas noteiktas esošajā kārtībā. Vienlaikus ir veiktas vairākas būtiskas izmaiņas attiecībā uz noteiktu veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanu un finansēšanu.

Piemēram, ir paredzēts plašākam mediķu lokam piešķirt tiesības izrakstīt ambulatorai ārstēšanai paredzētās kompensējamās zāles un medicīniskās ierīces, proti, turpmāk šādas tiesības paredzētas ne tikai ārstiem, bet arī ģimenes ārsta praksē nodarbinātiem ārsta palīgiem un māsām, ja šādas tiesības noteiktas starp Nacionālo veselības dienestu un ārstniecības iestādi noslēgtajā līgumā.

Noteikumi arī paredz ļaut internistu aizvietot ģimenes ārstam, neatliekamās medicīnas ārstam vai anesteziologam reanimatologam.

Tāpat turpmāk paredzēts veidot centralizētu medicīniskās apaugļošanas pakalpojumu saņemšanas pretendentu rindu.

Paredzēts arī, ka ārstniecības iestādes savstarpēji atzīst veikto izmeklējumu rezultātus mēneša laikā no izmeklējuma veikšanas dienas. Kā skaidro VM, šāda norma nepieciešama, lai noteiktā laika periodā veiktie izmeklējumi netiktu veikti atkārtoti, bet izmantoti pacientam nepieciešamā veselības aprūpes pakalpojuma saņemšanai, nepagarinot tā saņemšanas laiku.

Likumprojektā, iespējams, lielākās izmaiņas saistītas ar to, ka par daudziem jautājumiem ārstniecības iestāde un valsts varēs vienoties, slēdzot līgumu ar NVD par valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu. Veselības ministrija uzskata, ka tas atvieglo normatīvā akta uztveramību, kā arī samazina nepieciešamību veikt grozījumus normatīvajā aktā.

Tāpat noteikumu projektā veiktās konceptuālās izmaiņas paredz noteikt vispārīgus principus tarifu aprēķināšanai un samaksas nosacījumiem. Patlaban spēkā esošo noteikumu pielikums, kurā apkopoti veselības aprūpes pakalpojumu tarifi par profilakses, diagnostikas, ārstēšanas un rehabilitācijas pakalpojumiem, ir apjomīgs un jebkāda izmaiņu veikšana tajā rada lielu administratīvo slogu valsts pārvaldei, uzsver ministrijā.

Šī iemesla dēļ noteikumu projekts paredz informāciju apkopotā veidā par tarifiem publicēt NVD mājaslapā. "Šādas izmaiņas būtiski paātrinātu iespēju veikt nepieciešamās izmaiņas veselības aprūpes pakalpojumu tarifu sarakstā, tādējādi nodrošinot ātrāku jaunu veselības aprūpes pakalpojumu iekļaušanu un to nodrošināšanu pacientiem," uzskata VM.

Noteikumu projekts paredz arī virkni citu izmaiņu.

Kā ziņots, VM organizētajā sabiedriskajā apspriedē par jauno kārtību no kopumā 144 dažādiem priekšlikumiem tika ņemti vērā 29, bet vēl trīs ņemti vērā daļēji.

Lielākajai daļai priekšlikumu sniegts VM skaidrojums par to, kāpēc priekšlikums pagaidām nav īstenojams, bet daļa priekšlikumu nav ņemti vērā. Tas saistīts ar to, ka tika izteikti priekšlikumi par jaunu veselības aprūpes pakalpojumu iekļaušanu, tarifu apmēra izmaiņām un manipulāciju apmaksas nosacījumu izmaiņām. Tomēr, kā norāda ministrija, šādu izmaiņu īstenošanai nepieciešami papildu finanšu līdzekļi, kā arī nepieciešams veikt detalizētus aprēķinus jaunu veselības aprūpes pakalpojumu izmaksu noskaidrošanai, tāpēc patlaban priekšlikumi jaunu veselības aprūpes pakalpojumu iekļaušanai netiek atbalstīti.

Ministrija vairākas reizes pie priekšlikumiem norādījusi, ka jaunajā noteikumu projektā nav paredzēts iekļaut izmaiņas, kam ir būtiska finansiāla ietekme.

Jaunajam noteikumu projektam no 1.septembra būtu jāaizstāj patlaban spēkā esošie ilgstoši veselības aprūpes kārtību regulējošie noteikumi "Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība".

Izmaiņas esošajā kārtībā saistītas ar pagājušā gada beigās pieņemto Veselības aprūpes finansēšanas likumu, kurš paredz no nākamā gada ieviest valsts obligāto veselības apdrošināšanu, tostarp nosakot sasaisti starp veiktajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanu, proti, sociālo iemaksu nemaksātāji vairs nevarēs bez maksas saņemt pilnu valsts apmaksāto medicīnisko pakalpojumu klāstu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.