Menu
 

Kariņš: Diskusijas valdībā par Covid-19 papildus potes saņemšanu nebūtu pretrunā ar ZVA pozīciju šajā jautājumā

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Diskusijas valdībā par papildus vakcīnas devas pret Covid-19 saņemšu nebūtu pretrunā ar Zāļu valsts aģentūras (ZVA) atbalstīto pozīciju, ka pilnībā vakcinētajiem pašlaik vēl nav steidzami nepieciešamas vakcīnu papildu devas un ka primārās vakcinācijas ietvaros ir apsverama papildu devu ievade personām ar būtiski novājinātu imūnās sistēmas darbību, uzskata Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu premjers žurnālistiem pauda, ka priekšrokai papildus devas saņemšanai būtu jābūt cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu, vienlaikus, balstoties uz informāciju par vakcīnu krājumiem noliktavās, patlaban valstī nepastāv ierobežojumi papildus poti saņemt arī citiem. 

Kariņš skaidroja, ka Latvijā "faktiski ir neierobežots vakcīnu daudzums pret pieprasījumu".

"Mēs redzējām, ka pirmajā vakcinācijas posmā bija milzīgs pieprasījums sākotnēji ar ierobežotām potēm. Un tad bija jāievēro prioritāras grupas, bet šobrīd ir cita situācija," sacīja premjers, kurš atklāja, ka jautājumu par papildus vakcīnas devas saņemšanu Ministru kabinets varētu izskatīt jau nākamajā nedēļā.

Kariņš atzīmēja, ka daudzviet pasaulē pašlaik šādas diskusijas un debates jau notiek. "Izskatās, ka neizbēgami valstis virzās uz to, ka trešās potes ir pieejamas valsts iedzīvotājiem. Ir valstis, kurās ir ļoti liels pieprasījums, kā bija pēc pirmās un otrās devas, tā ir arī pēc trešās. Tās valstis, manuprāt, pareizi arī sāk - ar vecākajiem cilvēkiem, ar tiem, kuriem ir zināmi imūnsistēmas izaicinājumi - tie, protams, būtu prioritāri. Mūsu valstī, kā mēs redzam, pieprasījums pēc pirmās un otrās potes ir krietni mazāks nekā daudzās citās valstīs. Ja dažās valstīs trūkst devu, tad mums ir gandrīz 600 000 devas noliktavās, bet dienā mēs pašlaik pēc pieprasījuma izpotējam 5000 devu," sacīja Ministru prezidents.

Viņš sacīja, ka tādējādi Latvijai pietiktu vakcīnas gan tiem, kuri gribēs gan pirmo, gan otro poti, gan arī faktiski tiem, kuri būtu gatavi saņemt trešo poti.

Kā ziņots, atsaucoties uz Eiropas Slimību kontroles un profilakses centra (ECDC) sniegto tehnisko ziņojumu, ZVA pavēstīja, ka pašreiz pieejamie pierādījumi liecina, ka pilnībā pret Covid-19 vakcinētām personām nav nepieciešama steidzama vakcīnu pastiprinošo devu ievade.

Kā aģentūru LETA informēja ZVA sabiedrisko attiecību speciāliste Tanita Tamme-Zvejniece, ziņojumā minēts, ka primārās vakcinācijas ietvaros ir apsverama papildu devu ievade personām ar būtiski novājinātu imūnās sistēmas darbību.

Latvijā Imunizācijas valsts padome rekomendē papildu devu ievadi personām, kuras pielīdzināmas slimības vai terapijas izraisītas augstas imūnsupresijas pacientiem jeb smagi slimiem pacientiem, savukārt valdības līmenī tiek domāts, ka papildu devu varētu piedāvāt ikvienam, kas vēlas nostiprināt imunitāti pret Covid-19.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.