Menu
 

Atbalsta trešās potes vakcināciju imūnsupresijas pacientiem, bet pēc divām nedēļām jāpiedāvā plašāks revakcinācijas plāns

  • Autors:  LETA
Foto - Veselības ministrija Foto - Veselības ministrija

Valdība otrdien nolēma vakcīnas pret Covid-19 papildu devu sākt potēt pacientiem ar ļoti novājinātu veselību jeb imūnsupresijas pacientiem, vienlaikus Veselības ministrijai (VM) uzdodot divu nedēļu laikā izstrādāt plašākas revakcinācijas plānu.

Imunizācijas valsts padome (IVP) rekomendē papildu vakcīnas devu pagaidām potēt tikai personām ar ļoti novājinātu veselību, proti, personām, kas pielīdzināmas slimības vai terapijas izraisītas augstas imūnsupresijas pacientiem. Savukārt valdības politiķu vidū ir viedoklis, ka papildu potes būtu jāņem saņemt jebkuram iedzīvotājam, kas vēlas nostiprināt savu imunitāti pret Covid-19, attiecīgi par šo jautājumu Ministru kabinetā izcēlās garas diskusijas.

Saskaņā ar Eiropas slimību kontroles centra pausto šobrīd nav zinātnisku pierādījumu, ka pēc pabeigtas standarta vakcinācijas mazinātos vakcīnu efektivitāte un būtu nepieciešamība pēc papildu balstvakcinācijas. Savukārt cilvēkiem ar veselības stāvokļiem, kad ir samazināta organisma imūnās sistēmas funkcionēšana, ir pamats saņemt papildu balstvakcinācijas devu, lai nostiprinātu standarta vakcinācijas efektivitāti, piemēram, cilvēki pēc orgānu transplantācijas.

Arī Eiropas Zāļu aģentūra ir nākusi klajā ar paziņojumu, ka šobrīd nav pamata nekavējoties sākt papildu devu vakcinēšanu pilnībā vakcinētām personām. Kā liecina pieejamie dati visas Eiropas Savienības reģistrētās vakcīnas nodrošina pietiekamu aizsardzību pret smagiem saslimšanas gadījumiem ar Covid-19 un nāves gadījumiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.