Menu
 

Deviņiem patvēruma meklētājiem "Muceniekos" atklāts Covid-19

  • Autors:  LETA
Foto - Apriņķis.lv Foto - Apriņķis.lv

Deviņiem no 260 patvēruma meklētājiem "Muceniekos" atklāts Covid-19, šodien vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Līdzīgi kā vakar, arī šodien liela daļa "Muceniekos" izvietoto patvēruma meklētāju bija sapulcējušies iestādes pagalmā, tomēr atmosfēra gan vairs nebija tik saspīlēta. Cilvēki samierinājušies ar administrācijas prasību un bez īpašiem iebildumiem nodevuši Covid-19 testus, cerot, ka negatīvs rezultāts ļaus atcelt karantīnu un līdzīgi kā iepriekš dienas laikā doties ārpus iestādes teritorijas.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) vadītāja Maira Roze teica, ka testus patiešām nodevuši visi "Mucenieku" iemītnieki, bet rezultāti vēl tiek apkopoti. Taču jau tapis zināms, ka vismaz deviņi no 260 "Mucenieku" iemītniekiem ir Covid-19 pozitīvi.

Šie cilvēki jau ir izolēti, un PMLP konsultējas ar epidemiologiem, kā tālāk rīkoties. Līdz tam laikam iemītniekiem būs liegts atstāt teritoriju.

"Situācija ir diezgan saspringta, jo šie cilvēki bija jau pēc ierašanās Latvijā sēdējuši karantīnā. Un ļoti gaidīja brīdi, kad vairs nebūs kārtības sēdēt tikai istabā. Mūsu iemītniekiem tā doma ir tāda - labi, tie deviņi lai sēž karantīnā, bet pārējie esam brīvi un varam doties ārā no teritorijas," skaidroja Roze.

Par to, kuri tiks paturēti karantīnā un kuri varēs atstāt centru, lems imigrācijas speciālistu un epidemiologu kopīga darba grupa.

Pēc neoficiālas informācijas, papildu neapmierinātību "Muceniekos" izmitināto Irākas kurdu vidū radījis apstāklis, ka vairāki viņu tautieši pēc intervijas ar Valsts drošības dienestu pārvietoti uz aizturēšanas centru un viņiem, visticamāk, tiks liegts saņemt patvērumu Latvijā.

Tādēļ situāciju izmitināšanas centrā turpina uzraudzīt vairākas policijas ekipāžas.

Jau ziņots, ka Covid-19 situācijas kontrolēšanai centrā no otrdienas izsludināts karantīnas režīms. Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā saslimstības ar Covid-19 rādītājus valstī un to, ka tikai aptuveni 50% patvēruma meklētāju ir izvēlējušies vakcinēties pret Covid-19.

Lēmums par karantīnas režīmu pieņemts, lai pasargātu patvēruma meklētāju un arī sabiedrības locekļu veselību un laicīgi izvairītos no vēl viena Covid-19 uzliesmojuma.

Karantīnas režīms izraisīja centra iemītnieku protestu.

PMLP norādījusi, ka sarunu ceļā ar centra iemītniekiem atgādināts par nepieciešamību veikt Covid-19 testu. Pirms tam centra iemītnieki bija informēti par testēšanas faktu un jau otrdien sākta testēšana. Centra iemītniekiem izskaidrots, ka pēc testu rezultātu saņemšanas būs zināms, kuriem patvēruma meklētājiem jāatrodas pašizolācijā un kuri atbilstoši noteikumiem varēs atstāt centra teritoriju.

Patlaban centrā uzturas 260 cilvēki, tostarp, bērni.

Tāpat ziņots, ka augusta beigās centrā bija izmitināti 44 ar Covid-19 inficēti patvēruma meklētāji. Augustā bija nomiris viens no Latvijā nonākušajiem patvēruma meklētājiem, kas bija saslimis ar Covid-19.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.