Menu
 

Strauji augot Covid-19 saslimstībai, NMPD pāriet uz darbu paaugstinātas gatavības režīmā

  • Autors:  LETA
Foto no arhīva Foto no arhīva

Strauji augot Covid-19 saslimstībai, no piektdienas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) paaugstinājis savu gatavības režīmu un dienestā atsākusi darboties Ārkārtas vadības grupa, aģentūru LETA informēja NMPD Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Bukša.

Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā epidemiologu prognozes par Covid-19 saslimstības straujo pieaugumu, kas nozīmē arī straujāku Covid-19 pacientu pieplūdumu slimnīcās un ievērojami sarežģītākus apstākļus, kādos NMPD jānodrošina pacientu hospitalizācijas. Lai NMPD arī turpmāk nodrošinātu operatīvu ierašanos izsaukumos pie pacientiem dzīvībai kritiskās situācijās, NMPD Ārkārtas vadības grupa ir pieņēmusi lēmumu stingrāk izvērtēt uz ārkārtas tālruni 113 saņemtos zvanus.

"Gada sākumā, kad strauji kāpa Covid-19 saslimstība valstī, pieredzējām to, cik būtiski tas ietekmē dienesta darbu un spēju operatīvi reaģēt uz izsaukumiem - nepieciešams daudz ilgāks laiks, kurā brigāde var ierasties notikuma vietā, nogādāt pacientu slimnīcā un pēc tam sagatavoties nākamajam izsaukumam, kas mazināja brīvi pieejamo brigāžu skaitu," sacīja NMPD direktore Liene Cipule.

Viņa pašlaik saskatot līdzīgus riskus. Tādēļ, lai novērstu to, ka NMPD nepaspēj laikus pie cilvēkiem, kuru dzīvība ir apdraudēta, turpmāk vēl stingrāk tiks izvērtēti saņemtie izsaukumi uz ārkārtas tālruni.

Pašlaik diennaktī visā valstī NMPD brigādes veic ap 1000 izsaukumu, taču lielā daļā gadījumu pacientiem medicīniskā palīdzība bija jāsaņem nevis ārkārtas dienestā, bet vēršoties pie sava ģimenes ārsta, dežūrārsta vai tuvākajā ārstniecības iestādē. Visbiežāk šādas situācijas saistītas ar vīrusu saslimšanu, kas norit bez sarežģījumiem ar paaugstinātu temperatūru, iesnām un klepu, tāpat arī hronisku slimību norisi, piemēram, nedaudz paaugstinātu asinsspiedienu, vai gados jaunākiem cilvēkiem - veģetatīvo distoniju, kā arī sīkākām traumām.

NMPD uzdevums esot glābt cilvēku dzīvību. Prioritāri ir izsaukumi, kad mediķiem jāsteidz palīgā cilvēkiem, kuru dzīvība ir apdraudēta un dažkārt izšķirošas ir pat minūtes. Uz ārkārtas tālruni 113 jāzvana nekavējoties, ja cilvēks ir bezsamaņā, ja neelpo vai rodas pēkšņi elpošanas traucējumi, ir gūta smaga trauma, ir stipra asiņošana, pēkšņa un dzīvību apdraudoša saslimšana  - infarkts, insults u.c. Šādos gadījumos arī turpmāk NMPD brigādes reaģēšot nekavējoties.

Stingrāka izsaukumu izvērtēšana nepieciešama, jo Covid-19 augstā saslimstība būtiski ietekmē arī NMPD brigāžu darbu, skaidro dienests. Brigādēm uz katru izsaukumu pie Covid-19 pacientiem jādodas ģērbtai pilnā aizsardzības līdzekļu komplektācijā, pēc šādiem izsaukumiem nepieciešams veikt aprīkojuma un operatīvā auto salona papildu dezinfekciju. 

Tāpat mainās arī hospitalizācijas virzieni un būtiski palielinās attālumi, kādos brigādēm uz slimnīcām nākas transportēt pacientus ne tikai ar Covid-19 saslimšanu, bet arī citos gadījumos. Līdz ar to brigādes izsaukumos ir aizņemtas daudz ilgāk un samazinās brīvo brigāžu skaits, kas var operatīvi reaģēt uz kritiskiem izsaukumiem.

NMPD aicina iedzīvotājus vienkāršākās situācijās pēc medicīniskās palīdzības vērsties pie sava ģimenes ārsta vai tuvākajā ārstniecības iestādē. 

LETA jau ziņoja, ka Latvijā pagājušajā diennaktī konstatēti 533 jauni inficēšanās ar Covid-19 gadījumi un saņemta informācija par trīs mirušajiem, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Saslimstības divu nedēļu kumulatīvais rādītājs ir pieaudzis no 297,6 vakar līdz 307,1 uz 100 000 iedzīvotāju šodien. Pēdējo reizi 14 dienu kumulatīvais rādītājs virs 300 bija 27.maijā. Pēdējās 14 dienās saslimušo kopskaits sasniedzis 5814.

No visiem atklātajiem gadījumiem 426 nebija vakcinējušies vai vakcinācijas kursu nebija pabeiguši, savukārt 107 inficētie bija vakcinēti. Pagājušajā diennaktī Latvijā veikti 35 108 Covid-19 izmeklējumi. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem ir 1,5%.

Latvijā līdz šim Covid-19 laboratoriski apstiprināts kopumā 149 614 cilvēkam, bet miruši 2635 ar šo slimību sasirgušie. Trīs no aizvadītajā diennaktī mirušajiem bija vecumā no 80 līdz 89 gadiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.