Menu
 

Infektologs: Cīņā pret Covid-19 patlaban svarīgākā ir vakcinācija un kontaktu samazināšana

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Cīņā pret Covid-19 patlaban svarīgākā ir primārā vakcinācijas kursa saņemšana un kontaktu samazināšana, īpaši telpās, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas infektologs un Latvijas Universitātes profesors Uga Dumpis.

Runājot par potēšanos pret Covid-19, viņš atzīmēja, ka galvenais ir, lai maksimāli liela sabiedrības daļa iespējami drīzāk saņem vakcinācijas pamata kursu, bet "uzmanības novēršana uz trešajām devām" ir pilnīgi nevietā. Atsaucoties uz ASV izpētīto, Dumpis minēja, ka pat senioru vidū viena primārā vakcinācija cīņā pret slimību rada desmit reizes lielāku pienesumu nekā viena papildu vakcinācijas deva.

"Tātad primārā vakcinācija ir tā, uz kuru mums jāfokusējas," uzsvēra infektologs, piebilstot, ka papildu devas, visticamāk, tiks ieviestas, taču tās nekādā gadījumā nebūs vajadzīgas visiem iedzīvotājiem, bet gan tikai atsevišķām iedzīvotāju kategorijām, tai skaitā cilvēkiem ar ļoti novājinātu imunitāti un senioriem vecumā virs 65 gadiem.

Runājot par kontaktu samazināšanu, lai mazinātu saslimstību, infektologs vērsa uzmanību uz to, ka īpaši būtu jāizvairās no daudzu cilvēku vienlaicīgas atrašanās telpās, īpaši, ja starp šiem cilvēkiem ir nevakcinētie. "Tur ir vajadzīgi nopietni pasākumi, jo tieši tas ir tas, kas uztur šo epidēmiju. Mēs neaizvērsim skolas, un nevajag aizvērt skolas, (..) bet tur, kur ir nevajadzīgi kontakti telpās, tas viss būtu jāver ciet, varētu teikt tā," komentēja Dumpis.

Viņš arī norādīja, ka ir pienācis laiks atgriezties pie attālināta darba visur, kur tas ir iespējams, īpaši, ja darba kolektīvā ir nevakcinētas personas un darbs notiek iekštelpās.

Komentējot valdības ieceri liegt personām bez Covid-19 sertifikāta apmeklēt atsevišķus veikalus un saņemt dažādus pakalpojumus, infektologs pauda bažas, ka ar to varētu arī nepietikt. "Manuprāt, ar šiem veikaliem, kuri jau tāpat ir diezgan labi ventilēti, nepietiks. Ir jādara kaut kas vairāk - lai ierobežojumi tiktu ievēroti," sacīja infektologs, uzsverot, ka Latvijā ierobežojumu neievērošana ir liela problēma.

Dumpis rezumēja, ka Covid-19 saslimstības ziņā Latvijai ir priekšā "skumja ziema", taču pēc tās pārdzīvošanas vīruss, visticamāk, transformēsies un kļūs sezonāls. "Infekcija nekur nepazudīs, bet pārvērtīsies par sezonālu slimību, (..) ja mēs sasniegsim pietiekami augstu vakcinācijas aptveri. Tie, kas nevakcinēsies, pārslimos, iespējams, jau šajā sezonā, un tad bērni slimos viegli vai tiks vakcinēti. Šis vīruss nepazudīs, varbūt būs jauni varianti, bet tādai smagai situācijai, kāda ir tagad, pēc šīs ziemas, manuprāt, nevajadzētu turpināties," prognozēja infektologs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.