Menu
 

Krīzes vadības padome vēl nevienojas par risinājumiem Covid-19 izplatības mazināšanai (papildināta)

  • Autors:  LETA
Foto - LETA Foto - LETA

Par stingrākiem Covid-19 izplatības mazināšanai paredzētiem ierobežojumiem Krīzes vadības padome turpinās spriest ceturtdien, 7.oktobrī, aģentūrai LETA apstiprināja Valsts kancelejā.

Otrdien Ministru prezidenta Krišjānis Kariņa (JV) sasauktajā Krīzes vadības padomes sēdē par stingrākiem ierobežojumiem Covid-19 izplatības mazināšanai jau tika runāts, tomēr pašlaik pie konkrētiem risinājumiem nonākt vēl neizdevās, tādēļ par tiem atkārtoti spriedīs ceturtdien.

Ministru prezidenta preses sekretārs Sandris Sabajevs skaidroja, ka pēc informācijas uzklausīšanas par epidemioloģisko situāciju Krīzes vadības padome otrdien uzdeva ekspertiem sagatavot rīcības scenārijus un nepieciešamos normatīvo aktu grozījumu projektus straujas Covid-19 izplatības apturēšanai, lai nepieļautu slimnīcu pārslodzi un nodrošinātu būtisku veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību.

Krīzes vadības padomes sēdes dalībnieki bija vienisprātis, ka "pašlaik ir nepieciešama ikviena cilvēka izlēmīga rīcība, lai samazinātu Covid-19 izplatību". 

"Katram rūpīgi jāpārdomā, kā būtiski samazināt klātienes kontaktus, jāievēro higiēnas prasības un esošie drošības pasākumi. Īpaši svarīgi ikkatram ir sākt un pabeigt vakcināciju pret Covid-19," atzīmēja Sabajevs.

Savukārt veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) Ministru kabineta sēdē otrdien sacīja, ka valdības uzdevums ir šonedēļ atgriezties pie lēmumiem un nākamnedēļ ieviest pasākumus, kas varētu apturēt infekcijas izplatības pieaugumu.

Pēc valdības sēdes tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) žurnālistiem atklāja, ka, iespējams, nepietiekami labas krīzes komunikācijas dēļ daudzi ir pārpratuši šodienas KVP sēdes saturu, jo otrdien ministriem netika piedāvāti konkrēti lēmumi, kas uzreiz būtu jāpieņem.

"Ministri papildināja KVP sniegtās vispārīgās idejas par to, ko varētu pieņemt, un ministri norādīja, ka mēs gribētu pieņemt šo, šo un šo apsvērumu. Tā kā tieši lēmuma pieņemšanas process ir ļoti saprātīgs," sacīja Bordāns, vienlaikus uzsverot, ka valdībai krīzes risināšanā ir milzīga pieredze, kas iegūta pagājušajā gadā.

Tieslietu ministrs pauda, ka nevienam nevajadzētu justies tā, ka valdība nepieņems atbilstošos lēmumus un novilcināsies saistībā ar ierobežojumiem, jo no nākamās nedēļas stāsies spēkā arī jaunais, iepriekš pieņemtais regulējums.

Tāpat Bordāns arī akcentēja, ka valdība no savas puses ir gatava izcelt apstākli, ievērojot atšķirību starp vakcinētajiem un nevakcinētajiem, stimulējot vakcināciju.

LETA jau ziņoja, ka Pavļuts pirmdien valdības koalīcijas sanāksmē solīja aicināt skatīt jautājumu par daudz stingrāku drošības pasākumu ieviešanu.

Viņš norādīja, ka Covid-19 situācija Latvijā turpinājusi strauji pasliktināties arī nedēļas nogalē. Piektdien hospitalizēto skaits pārsniedza 500, bet otrdien - jau pārsniedz 600.

Latvijas Ārstu biedrība un Latvijas Jauno ārstu asociācija pieprasa valdību nekavējoties rīkoties un ieviest stingrus pasākumus Covid-19 izplatības ierobežošanai.

Arī Pārresoru koordinācijas centra koordinētās akadēmiskās vides ekspertu grupa aicina Ministru kabinetu iespējami īsā laikā sagatavot stingru pasākumu kopumu Covid-19 izplatības ierobežošanai.

Kā ziņots, pie vakcinācijas projekta strādājušais epidemiologs Ņikita Trojanskis sociālajos tīklos paudis, ka Covid-19 pašlaik Latvijā ir nekontrolēti izplatījies, tāpēc reizi mēnesī uz nedēļu vai ilgāk būtu jāievieš stingri "lokdauni", kas varētu turpināties līdz nākamā gada janvārim.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.