Menu
 

Sabiedrības vakcinācijas darba grupa iedzīvotājiem no 25 gadu vecuma prioritāri rekomendē "Moderna" vakcīnas

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Kā pirmo poti pret Covid-19 Veselības ministrijas (VM) Sabiedrības vakcinācijas darba grupa iedzīvotājiem no 25 gadu vecuma prioritāri rekomendē "Moderna" vakcīnu, aģentūru LETA informēja Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas nodaļā.

Kā skaidroja Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas infektologs, Latvijas Universitātes profesors Uga Dumpis, "Moderna" ražotā vakcīna "Spikevax" gan pētījumos, gan reālās dzīves datos no vairākām valstīm uzrāda laika ziņā visnoturīgāko aizsardzību. Latvijā tā ir pieejama lielā daudzumā, taču cilvēki bez objektīva pamatojuma to neizvēlas. Vienīgās bažas šajā gadījumā, pēc eksperta paustā, varētu būt par jauniešiem, kur varētu būt lielāks miokardīta risks, līdz ar to arī noteikts attiecīgais vecuma ierobežojums.

Saskaņā ar Sabiedrības vakcinācijas darba grupas lēmumu, tiek rekomendēts visiem vakcinācijas pakalpojumu sniedzējiem no piektdienas kā pirmo devu vakcinācijai izmantot "Moderna" vakcīnas, kā arī "Johnson&Johnson" (ar rekomendāciju astoņas nedēļas pēc pirmās devas saņemšanas veikt balstvakcināciju primāri ar mRNS vakcīnām), savukārt "Pfizer"/"BioNTech" ražoto vakcīnu, atbilstoši IVP rekomendācijai, izmantot jauniešu vecumā no 12 līdz 25 gadiem vakcinācijai.

Tāpat senioru vecumā no 65 gadiem, veselības aprūpes sistēmās strādājošo, ja ir pagājuši seši mēneši pēc "AstraZeneca" un "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnu otrās devas saņemšanas (un nav pārslimota Covid-19), kā arī visiem iedzīvotājiem, kuriem pagājušas vismaz astoņas nedēļas pēc "Johnson&Johnson" vakcīnas pirmās devas saņemšanas, tuvākajā laikā balstvakcinācijai primāri ir aicinājums izmantot "Moderna" vakcīnu."

Sākot ar šo nedēļu arī izbraukuma vakcinācijā tiks vakcinēts ar "Moderna", "Johnson&Johnson", bet jauniešiem līdz 25 gadiem tiks piedāvāta "Pfizer"/"BioNTech" vakcīna.

Šobrīd Latvijas vakcīnu krājumos ir 430 407 vakcīnas, tāpēc notiek vakcīnu portfeļa strukturēšana atbilstoši pieprasījumam. Līdz gada beigām plānotas 1 423 542 vakcīnu piegādes.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.