Menu
 

Cipule: Stacionēto Covid-19 pacientu skaita pieauguma dēļ slimniekus visos līmeņos var nākties šķirot vēl stingrāk

  • Autors:  LETA
Grafika - LETA Grafika - LETA

Stacionēto Covid-19 pacientu skaita pieauguma dēļ slimniekus visos līmeņos var nākties šķirot vēl stingrāk, Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" sacīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule.

Komentējot Pasaules Ekonomikas foruma publicēto attēlu, kurā redzami dažādu valstu aizvadītajā nedēļā reģistrētie Covid-19 izplatības rādītāji uz vienu miljonu iedzīvotāju norādīts, ka Latvija pārspējusi visus rekordus visā Covid-19 pandēmijas periodā, Cipule skaidroja, ka tāda līkne būtu izaicinājums jebkurai valstij Eiropā, pat tām, kurās ir daudz stiprākas veselības aprūpes sistēmas un plašākas iespējas palīdzēt pacientiem.

"Mums tas diemžēl nozīmē, ka būs ļoti lieli izaicinājumi, lai ne tikai nodrošinātu neatliekamo palīdzību, bet arī nodrošinātu visu Covid-19 pacientu ārstēšanu un glābtu tik daudz dzīvību, cik mēs būtu varējuši izglābt, ja mums nebūtu tik noslogotas slimnīcas, intensīvās terapijas nodaļas un nepietrūktu mediķu rokas," sacīja NMPD direktore.

Cipule uzsvēra, ka jau patlaban veselības aprūpes sistēma saskaras ar lielām problēmām un atsevišķos gadījumos ārsti saka, ka, pārsniedzot 1500 vienlaicīgi stacionētu Covid-19 pacientu robežu, medicīna kā tāda beigsies un sāksies katastrofu medicīna, kas nozīmē citus principus gan ārstēšanas metožu izvēlē, gan spējā palīdzēt pacientiem ar mazākām problēmām. Tas nozīmēs vēl nopietnāku šķirošanu visos līmeņos - primārajā aprūpē, NMPD darbā, arī slimnīcu uzņemšanās un intensīvās terapijas nodaļās, sacīja Cipule.

NMPD direktore arī uzsvēra, ka šī robeža netiks sasniegta kā starta šāviens visās Latvijas slimnīcās, jo tuvu robežstāvoklim ir būts jau iepriekš, kad atsevišķās slimnīcās vienlaikus izveidojās situācija, ka Covid-19 pacientu bija vairāk nekā iespēju palīdzēt. Cipule norādīja, ka tad bija iespējas no Valsts materiālajām rezervēm nogādāt slimnīcas iekārtas vai arī veikt pacientu pārvešanu. Situācijā, kad slimnīcas ir pārslogotas, kā arī rezervēs nav iekārtu, kuras var nogādāt slimnīcās, tiekot izvērtētas papild palīdzības sniegšanas iespējas, kurām jau esot atsaukušās atsevišķas valstis. Viņa pauda cerību, ka palīdzība tiks saņemta pietiekami ātri.

"Kādu laiku slimnīcas, veidojot pacientu kaskādes, izvērtējot pacientu iespējas izdzīvot, labvēlīgu prognozi, veiks pacientu pārvirzīšanu no vienas slimnīcas uz otru slimnīcu. Tas kādu laiku varēs nodrošināt terapiju un intensīvo terapiju. Svarīgi saprast - ja tuvākajās dienās mēs neradīsim šīs papildu tehnoloģiskās iespējas un mediķu rokas nenāks mums talkā, situācija būs ļoti sarežģīta," akcentēja Cipule.

Runājot par vairākiem Covid-19 izplatības scenārijiem, NMPD direktore izteica cerību, ka izdosies visus pacientus, kam tas būs nepieciešams, nogādāt ārstniecības iestādēs un sniegt viņiem palīdzību, vienalga, vai tie būs 2000 vai 3000 Covid-19 pacienti. Cipule arī skaidroja, ka notiek ļoti nopietns darbs papildu gultu iekārtošanā un plānošana norit atbilstoši tam, kā veidojas saslimstības prognozes. Viņa norādīja, ka arī šajā jautājumā ir lieli izaicinājumi, jo jānodrošina gan tehnoloģiskie risinājumi, gan infrastruktūra, tomēr lielākā problēma ir mediķu trūkums.

"Es gribētu izmantot iespēju un uzrunāt visus Latvijas mediķus, kuri vēl pagaidām nav iesaistījušies neatliekamās palīdzības slimnīcu darbā ar Covid-19 pacientiem, ar pacientiem, kuriem nepieciešama akūta palīdzība, vērsties un meklēt iespējas sniegt atbalstu, sekojot savai mediķa misijai, jo tās iespējas piesaistīt, uzrunāt un motivēt ir diezgan ierobežotas, ņemot vērā, ka visi patiešām strādā uz izdegšanas robežas. Būtu ļoti labi, ja tie ārsti un māsas, kas iepriekšējā laikā neiesaistījās un arī tagad vēl nav uzsākuši darbu kādā no tā saucamajam frontes pirmajām līnijām, aktīvi meklētu iespējas savās reģionālajās slimnīcās sniegt šo atbalstu un stāties kopā ar mums, darboties un ārstēt pacientus," savā uzaicinājumā pauda Cipule.

Jau ziņots, ka, stacionēto Covid-19 pacientu skaitam pēdējās diennakts laikā pieaugot par 6,8%, Latvijas slimnīcās patlaban ārstējas 1444 Covid-19 pacienti.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.