Menu
 

Pavļuts mediķu mobilizācijas rīkojumu valdībā tomēr šonedēļ nevirzīs (papildināta)

  • Autors:  LETA
Ilustrācija - twitter.com/pavluts Ilustrācija - twitter.com/pavluts

Pretēji iepriekš iecerētajam veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) šonedēļ valdībā nevirzīs mediķu mobilizācijas rīkojumu, liecina ministra ieraksts mikroblogošanas vietnē "Twitter".

Pēc viņa paustā, mobilizācija būs pēdējais solis, ja visas brīvprātīgās metodes būs izsmeltas.

Tāpat politiķis informē, ka trešdien sasauktajā Veselības ministrijas veselības nozares stratēģiskajā padomē saņemta "virkne atbalsta solījumu no nozares", lai nodrošinātu klīniskajām universitātes, reģionu un vietējām slimnīcām nepieciešamos tehniskos un cilvēkresursus.

Veselības ministrijā (VM) aģentūru LETA informēja, ka, strauji pieaugot Covid-19 slimnieku skaitam un nepieciešamībai pēc aizvien jaunām slimnīcu gultām un nodaļām, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas un Daugavpils reģionālās slimnīcas vadītāji padomes sēdē norādījuši uz akūto personāla trūkumu Covid-19 pacientu ārstēšanai.

Gatavojoties straujam pacientu pieplūdumam, VM aicinājusi ārstus, māsas, ārsta palīgus, māsu palīgus un citus mediķus iesaistīties Covid-19 pacientu ārstēšanā - ārstniecības personas, kuras var palīdzēt ar savām zināšanām un prasmēm Covid-19 pacientu aprūpē un kuri gatavi uzņemties papildu apmaksātu darbu, tiek aicināti reģistrēties elektroniski vietnē vai pieteikties slimnīcu personāldaļās.

Pēc atkārtotā aicinājuma šī mēneša sākumā šim darbam ir reģistrējušies ap 400 dažādu ārstniecības personu, kuru pieteikumi tiek vērtēti un nosūtīti slimnīcām. Savukārt papildu tehniskajam nodrošinājumam lūgts atbalsts gan no Eiropas Civilās aizsardzības mehānisma, gan privātā sektora ārstniecības iestādēm.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis sēdē norādījis, ka "slimnīcas gultas pašas par sevi neārstē, ir vajadzīgs gan medicīniskais aprīkojums, gan personāls. Tādēļ visai nozarei jānāk kopā un jāpalīdz slimnīcām krīzi pārvarēt".

Padomes sēdē esot norādīts, ka visi pieejamie brīvprātīgie resursi faktiski jau ir izsmelti. Vienlaikus tiekot apzināta palīdzība, kuru varētu sniegt privātais sektors, bet Latvijas Ārstu biedrība uzrunās Latvijas Ārstu un zobārstu apvienību, kas apvieno ārzemēs dzīvojošos latviešu mediķus, par viņu iespējām sniegt atbalstu slimnīcu darbā krīzes laikā.

Kā ziņots, LĀB pieprasa veselības ministra Pavļuta demisiju, pārmetot viņam "Veselības ministrijas ilgstoši pieļautās kļūdas krīzes vadībā un plānoto mediķu mobilizācijas izsludināšanu".

Kā aģentūrai LETA apstiprināja LĀB valdes loceklis Kārlis Rācenis, LĀB valdes balsojums "bijis vienbalsīgs", jo neviens nav balsojis pret. LĀB viceprezidents Roberts Fūrmanis līdzīgi norādīja, ka lēmums pieņemts ar valdes vairākuma atbalstu.

LĀB aicina valdības vadītāju nekavējoties pārskatīt krīzes vadību valstī un lēmumu pieņemšanā iesaistīt veselības nozares profesionālās organizācijas un ekspertus.

LĀB pauž visas mediķu sabiedrības sašutumu par veselības ministra Pavļuta un VM neprofesionālo pieeju Covid-19 radītās krīzes risināšanā. Tāpēc biedrība atkārtoti uzsver, ka tālāk nav pieļaujama situācija, ka visa atbildība par valdības un VM kļūdainajiem vai savlaicīgi nepieņemtajiem lēmumiem tiek novelta uz veselības aprūpē strādājošajiem, "kuru viedoklis ir klaji ignorēts divus gadus".

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.