Menu
 

Rīgas Austrumu slimnīcā ierīko papildu Covid-19 pacientu gultasvietas

  • Autors:  LETA
Foto - Rīgas Austrumu slimnīca Foto - Rīgas Austrumu slimnīca

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcā šobrīd ierīko papildu observācijas gultas vietas Covid-19 pacientu ārstēšanai, aģentūru LETA informēja slimnīcas pārstāve Ilga Namniece.

Sakarā ar šo ceturtdien veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) kopā ar Rīgas 1.slimnīcas vadītāju Natāliju Zlobinu un Rīgas Domes Labklājības departamenta direktori Irēnu Kondrāti apmeklēja Rīgas Austrumu slimnīcu.

Ņemot vērā, ka Rīgā un Pierīgā ir vislielākais Covid-19 inficēto skaits, vizītes mērķis bija pārliecināties un izprast Rīgas Austrumu slimnīcas gatavību un kapacitātes apmērus papildu pacientu uzņemšanā, kā arī pārrunāt potenciālās sadarbības iespējas ar Rīgas 1.slimnīcu, kas arī varēs nodrošināt vīrusinfekcijas skarto pacientu ārstēšanu un aprūpi.

Vizītes laikā minētie pārstāvji apmeklēja stacionāra "Gaiļezers" Vakcinācijas kabinetu, Toksikoloģijas un sepses klīniku, 89.nodaļu, kas aprīkota ar otrā līmeņa intensīvās terapijas gultām un tostarp - visu šo smagi slimo pacientu ārstēšanai nepieciešamo medicīnisko aprīkojumu. Tāpat bija iespēja apmeklēt Bīstamo infekciju nodaļas, kā arī Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīniku (NMPUK), kur nupat ir ierīkota Covid-19 observācijas nodaļa ar 21 gultasvietu.

Šobrīd Covid-19 pacientiem slimnīcā ir pieejamas 439 gultasvietas, taču ar 1.novembri gultu skaits tiks palielināts līdz 496. Pašlaik Rīgas Austrumu slimnīcā pavisam kopumā ārstējas 337 pacienti, no kuriem 75 atrodas Intensīvās terapijas nodaļās.

Slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikas vadītājs Oļegs Šuba atzīmē, ka klīnikā pavisam ir pieejamas 24 gultasvietas, kas paredzētas Covid-19 pacientu ārstēšanai. "Vizītes brīdī no tām bija aizņemtas 22 gultas. Turklāt 80% no visiem pacientiem ir pieslēgti mākslīgai plaušu ventilācijai un kādām citām dzīvību uzturošām iekārtām," šā brīža situāciju iezīmē Šuba.

Kā norāda mediķi - šoruden pacienti slimo daudz smagāk nekā iepriekšējo uzliesmojumu laikā. Lielākajai daļai, kas nonāk slimnīcā, tiek konstatēti plaušu bojājumi un izteikta elpošanas mazspēja, kas paredz nepieciešamību pēc augstas plūsmas skābekļa terapijas.

Kritiski pieaugot pacientu skaitam, NMPUK garāža, kur iepriekš brauca Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta auto, ir pārprofilēta par vietu, kur uzturēsies Covid-19 pacienti, kas gaidīs, kad atbrīvosies vieta nodaļā vai citā medicīnas iestādē. Tur tiks nodrošināta tāda pati ārstniecības un aprūpes kvalitāte kā nodaļās. Masveida katastrofas gadījumā jaunizveidotajā nodaļā ir iespējams izvietot 50 pacientus.

"Mums ir ļoti nepieciešams arī citu ārstniecības iestāžu mediķu atbalsts. Lai mēs varētu Rīgas Austrumu slimnīcas medicīnas personālu novirzīt darbam Covid-19 nodaļās, ir vajadzīgi mediķi, kas strādātu viņu vietā," skaidro NMPUK vadītājs Aleksejs Višņakovs, norādot, ka šobrīd slimnīca neaicina darbā citu ārstniecības iestāžu mediķus, lai novirzītu viņus darbam tikai ar Covid-19 pacientiem,- viņi var turpināt strādāt savā specializācijā.

Tāpat Višņakovs pauž gatavību pielāgot darba laiku, prot, pēc viņa paustā, tam nav obligāti jābūt 24 stundu dežūru darbam, iespējams organizēt arī, piemēram, astoņu stundu darba dienu. "Esam sasnieguši kritisku punktu un šobrīd, manuprāt, mums jābūt vienam par visiem un visiem par vienu," uzsvēra NMPUK vadītājs.

"Redzu, ka mediķi Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā un arī citās nodaļās ir gan morāli, gan arī tehniskā aprīkojuma ziņā sagatavojušies nenovēršamajam pacientu pieplūdumam. Ļoti būtiski, lai lielās universitāšu slimnīcas pašas būtu, pirmkārt, gatavas gaidāmajam un vienlaikus, lai notiktu arī citu sistēmas atzaru iesaistīšanās un sagatavošanās," akcentē Pavļuts.

Viņš tostarp aicina mediķus, kas strādā pašvaldību slimnīcās, privātajās ārstniecības iestādēs, ir ārstniecības personas un būtu gatavi iesaistīties, nākt palīgā lielajām slimnīcām. "Kā jau norādīja arī Višņakovs - tas, ka cilvēkus iesaistīs no citām jomām, nenozīmē, ka viņus uzreiz sūtīs strādāt Covid-19 nodaļās. Risinājumus var atrast, bet ir vajadzīgi cilvēki. Mums visiem kopā ir jāsagatavojas," skaidro ministrs.

Vienlaikus arī Jūras medicīnas centra pārstāvji jau sākuši sadarbību ar Rīgas Austrumu slimnīcu. Šobrīd viņi "ēno" mediķus Bīstamo infekciju nodaļās, pārņemot pieredzi un apgūstot nepieciešamās specifiskās prasmes darbā ar Covid-19 pacientu ārstēšanu un aprūpi.

Jau ziņots, ka ārstniecības iestādēs pagājušajā diennaktī ievietots 171 Covid-19 pacients, 139 no tām izrakstīti, taču kopējais Covid-19 pacientu skaits stacionāros sarucis no 1461 līdz 1439 pacientiem, liecina Nacionālā veselības dienesta informācija.

No slimnīcās esošajiem Covid-19 pacientiem 1256 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet 183 - ar smagu slimības gaitu, kas ir līdz šim lielākais smagi slimo pacientu skaits stacionāros. Tādējādi 12,72% stacionēto šobrīd ir smaga slimības gaita. Slimnīcās esošo smagi slimo skaits arī sasniedzis jaunu rekordu - 183.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.