Menu
 

Latvijas cīņai ar Covid-19 pandēmiju atbalstu sniegušas Somija, Ungārija, Nīderlande un Zviedrija

  • Autors:  LETA
Foto - VUGD Foto - VUGD

Latvijas cīņai ar Covid-19 pandēmiju atbalstu sniegušas Somija, Ungārija, Nīderlande un Zviedrija, mikroblogošanas vietnē "Twitter" norādījis veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Kā informēja Veselības ministrija, šodien Latvija no Zviedrijas saņems 80 mākslīgās plaušu ventilācijas iekārtas, savukārt trešdien, 3.novembrī, no Nīderlandes - ultrasonogrāfijas aparātus un vitālo parametru monitora stacijas.

Pirmo sūtījumu ar sešiem mākslīgo plaušu ventilatoriem no Somijas Latvija saņēma sestdien, 30.oktobrī. Šīs iekārtas nogādātas Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā (PSKUS).

Svētdien, 31.oktobrī, no Ungārijas Latvija saņēma 50 perfūzijas šļirces sūkņu aprīkojuma komplektus, kas jau tuvākajā laikā tiks nogādāti PSKUS un Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā. Iekārtas slimnīcām tiks sadalītas atbilstoši izstrādātajiem kritērijiem un Covid-19 pacientu ārstēšanai gultu atvēršanas plānam.

Aizvadītajā nedēļas nogalē Latvija saņēma ES partneru sūtīto palīdzību cīņai pret Covid-19 pandēmiju.

Kā pagājušās nedēļas valdības sēdē ziņoja VM pārstāvji, Latvija ir lūgusi ES atbalstu un starptautisko palīdzību dažāda medicīnas aprīkojuma un ierīču nodrošināšanai, lai palielinātu slimnīcu kapacitāti ārstēt Covid-19 pacientus, kuru skaits atbilstoši prognozēm turpinās pieaugt.

VM ir izveidojusi sarakstu ar dažādām ierīcēm un aprīkojumu, kas šobrīd Latvijā ir nepieciešams. To vidū tika lūgtas 120 mākslīgās plaušu ventilācijas iekārtas, 12 transporta mākslīgās plaušu ventilācijas iekārtas lietošanai Neatliekamā medicīnas palīdzības dienesta (NMPD) autotransportā vai pārvietojot pacientu, 363 pacienta vitālo parametru monitorus, kā arī 32 vitālo parametru monitora stacijas. Tāpat šajā sarakstā minētas 30 mehāniskās augšējo elpceļu atsūkšanas ierīces, kā arī desmit atsūkšanas ierīces lietošanai NMPD transportā.

Pavļuts valdības sēdē sacīja, ka šī palīdzība nav bezmaksas, taču valstis var arī sniegt bezmaksas starptautisko palīdzību.

Kā atzīmē ministrijā, esošā epidemioloģiskā situācija rada būtisku risku stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai. Neizvēršot papildu gultas, pēc VM paustā, nākotnē var pieaugt iepriekš novēršamo nāves gadījumu skaits. Tāpat ministrija norāda, - ja steidzami netiks izvērstas Covid-19 gultas, ar laiku var tikt ierobežota visu stacionāro un neatliekamo veselības aprūpes pakalpojumu sniegšana, kas kopumā veselības aprūpes pakalpojumu valstī padarīs nepieejamus un ietekmēs slimnīcu, jo īpaši uzņemšanas nodaļu noslodzi. Tādējādi potenciāli pieaugšot arī mirušo iedzīvotāju skaits.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.