Menu
 

Darbinieku Covid-19 testēšana ar ātrajiem testiem būs brīvprātīga

  • Autors:  LETA
Foto - www.vm.gov.lv Foto - www.vm.gov.lv

Darbinieku Covid-19 testēšana ar ātrajiem testiem būs brīvprātīga, paredz otrdien valdībā apstiprinātie grozījumi ārkārtējās situācijas rīkojumā.

Grozījumi nosaka iespēju darba devējiem, lai nodrošinātu epidemioloģiski drošu vidi darba vietās, veikt visu klātienē strādājošo darbinieku testēšanu uz Covid-19. Ja darba devējs šādu testēšanu organizē, tad arī izstrādā kārtību testēšanas veikšanai, paredzot testēšanas norisi, uzraudzību par testu veikšanas kvalitāti, testēšanas rezultātu fiksēšanu, kā arī rīcību pozitīva testa gadījumā.

Pozitīva testa gadījumā darbinieks ir jāatstādina no darba pienākumu veikšanas, un pārējie darbinieki, kas ar šo personu bijuši ciešā kontaktā pēdējo trīs dienu laikā, piemēram, strādājušas vienā telpā, kopīgi veikušas darba pienākumus, piedalījušās kopīgā klātienes sanāksmē, ir uzskatāmi par kontaktpersonām. Šādos gadījumos darba devējam ir jāapzina arī kontaktpersonas un vai nu jāorganizē ik dienas kontaktpersonu testēšana, vai arī darbiniekam ir jāievēro mājas karantīna.

Minētie testi tiek veikti par darba devēja līdzekļiem, bet, ņemot vērā to nozīmi sabiedrības veselībai kopumā, tiek paredzēts, ka šo testu nodrošināšana tiks kompensēta no valsts budžeta līdzekļiem. Ja darba devējs neorganizē darbinieku testēšanu, tad nodrošina darbinieku apliecinājuma sniegšanu, kā tas bija līdz šim.

LETA jau ziņoja, ka valdība no ieceres par obligātu darbinieku testēšanu atteikusies saistībā ar iedzīvotāju pausto neizpratni par Covid-19 antigēnu paštestu izdales kārtību.

Kā aģentūrai LETA atzīmēja Ministru prezidenta preses sekretārs Sandris Sabajevs, pēc premjeram pieejamās informācijas, iepirkumu, kurā Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centrs (VALIC) nesen lēma noslēgt pirmo līgumu par Covid-19 slimību izraisošā vīrusa antigēna paštestu piegādi ar uzņēmumu SIA "Ekspress laboratorija", patlaban izvērtēt sākušas tiesībsargājošās institūcijas. Premjera pārstāvji uzsver, ka visi Covid-19 laikā veiktie iepirkumi tiek monitorēti un uzraudzīti no kontrolējošo iestāžu puses.

Ministru prezidenta ieskatā, plašāka Covid-19 antigēnu paštestu ieviešana ir viens no drošības pasākumiem, lai palielinātu Latvijas iespējas savlaicīgi atklāt saslimstības uzliesmojumus, kas ir īpaši svarīgi pašlaik, ņemot vērā gan nesen pārdzīvoto lielo saslimstības uzliesmojumu, gan ziemas periodu.

Valdības iepriekš pieņemtais regulējums paredzēja, ka no 6.decembra, veicot darba pienākumus klātienē, kur ir iespējams kontakts ar citiem darbiniekiem, pakalpojuma saņēmējiem vai apmeklētājiem, būs jāveic regulāra Covid-19 testēšana divas reizes nedēļā, izmantojot antigēna paštestus. Prasība attieksies uz visiem darbiniekiem - gan pret Covid-19 vakcinētajiem, gan nevakcinētajiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.