Menu
 

LANA: Pieaug iedzīvotāju izpratne par atbildīgu alkohola lietošanu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 35 gadiem kļuvuši informētāki par atbildīgu alkohola lietošanu, liecina Latvijas Alkohola nozares asociācijas (LANA) un pētījumu uzņēmuma “Norstat” veiktās aptaujas dati. 46 % aptaujas respondentu norādīja, ka seko līdzi savam alkoholisko dzērienu patēriņam, kā arī ir informēti par to, kāds ir pieļaujamais alkohola patēriņš ikdienā, lai nekaitētu savai veselībai.

25 % respondentu norādīja, ka seko līdzi savam alkoholisko dzērienu patēriņam, taču nav informēti par to, kāds ir pieļaujamais alkohola patēriņš ikdienā, lai nekaitētu savai veselībai. 19 % respondentu neseko līdzi savam alkohola patēriņam, taču ir informēti par pieļaujamo alkoholisko dzērienu patēriņu ikdienā, lai nekaitētu veselībai. 46% aptaujāto gan seko līdzi alkohola patēriņam, gan ir informēti par pieļaujamo patēriņu, savukārt 10 % aptaujāto respondentu norādīja, ka viņi neseko līdzi savam alkoholisko dzērienu patēriņam un nav informēti par pieļaujamo alkohola lietošanas patēriņu ikdienā.

Salīdzinot augusta un oktobra aptaujas datus, aptaujas rīkotāji secinājuši, ka šajā laikā posmā pieaudzis to respondentu skaits, kas ir informēti par nedēļā ieteicamo alkoholu saturošo dzērienu vienību skaitu sievietēm un vīriešiem. Augustā par šo bija informēti 38 % respondentu, savukārt oktobrī – 46 %.

Viena alkohola vienība atbilst 12g tīra alkohola, kas ir, piemēram, 1 alus bundža (330 ml, 4,7% stiprums, satur 12,3 g tīra alkohola), 1 glāze vīna (140 ml, 11% stiprums, satur 12,2 g tīra alkohola) vai 1 glāzīte stiprā alkohola (40 ml, 40% stiprums, satur 12,6 g tīra alkohola).

Oktobrī 37 % respondentu norādīja, ka ir domājuši par saviem alkohola lietošanas paradumiem un noteikti vēlētos alkoholu lietot mazāk un atbildīgāk (augustā šādi atbildēja 35 % respondentu), 14 % ir domājuši par šo, taču neko neplāno mainīt (augustā šādi atbildēja 11 % respondentu), 40 % respondentu par šo nav domājuši un neko neplāno mainīt (augustā šādi atbildēja 48 % respondentu). Savukārt 9 % par šo nav domājuši, taču iespējams, ka nāksies šim jautājumam pievērsties un mainīt ieradumus (augustā šādi atbildēja 6 %).

Vaicājot par to, vai pirms alkoholisko dzērienu lietošanas parasti nolemj, cik daudz alkohola patērēs, 44 % aptaujāto respondentu norādījuši, ka vienmēr pirms alkohola lietošanas jau iepriekš nolemj, cik daudz izdzers un kad būtu nepieciešams apstāties. 30 % norādīja, ka tā dara tikai dažreiz, savukārt 22 % tā nekad nedara. Tostarp 39 % respondentu bieži vien laikā, kad lieto alkoholiskos dzērienus, pamīšus lieto arī ūdeni (augustā 37 %). 32 % to dara tikai dažreiz (augustā 31 %). Savukārt 20 % uzskata, ka šāda pieeja nav domāta viņiem (augustā 20%), un 10 % atzina, ka nekad tā nedara (augustā 12 %).

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.