Menu
 

SPKC: Divi potenciāli atklātie Covid-19 omikrona gadījumi vēl jāapstiprina; saslimušie ieradās Latvijā no Zviedrijas

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) saņēmis informāciju no "E. Gulbja laboratorijas" par diviem paraugiem, kuros konstatētas vairākas mutācijas, kas atbilst Covid-19 omikrona paveidam, tomēr galīgo apstiprinājumu sniegs Nacionālā mikrobioloģijas references laboratorija, kad paraugi būs laboratoriski sekvencēti.

SPKC šorīt sāka epidemioloģisko izmeklēšanu saistībā ar minētajiem diviem gadījumiem. Noskaidrots, ka tie ir divi cilvēki vecumā no 30 līdz 49 gadiem, kuri 4.decembrī atgriezās Latvijā no liela starptautiska pasākuma Halmstadē, Zviedrijā, ar "AirBaltic" reisu "BT132" Kopenhāgena-Rīga un lidostā nodeva testu.

Līdzīgi kā citkārt, SPKC ir pieprasījuši lidmašīnas reisa pasažieru sarakstus, lai noteiktu tuvās kontaktpersonas, informē SPKC. Vienlaikus SPKC aicina arī citus reisa pasažierus rūpīgi sekot līdzi pašsajūtai un veselības stāvoklim. Epidemioloģiskā izmeklēšana turpinās, nosakot kontaktpersonas un rekomendējot stingri ievērot mājas karantīnu.

SPKC aicina pasažierus, kas 4.decembrī atgriezās Latvijā minētajā reisā, novērot veselību un septītajā dienā veikt laboratorisko testu.

"airBaltic" pārstāve Alise Bethere aģentūru LETA informēja, ka reisā "BT132" Kopenhāgena-Rīga" bija 135 pasažieri un seši apkalpes locekļi.

Par diviem iespējamajiem omikrona varianta gadījumiem, kuri saistīti ar lielu starptautisko pasākumu Zviedrijā, caur Agrīnās brīdināšanas un reaģēšanas sistēmu SPKC ir informējis Eiropas Savienības dalībvalstis, Eiropas Slimību profilakses un kontroles centru un Pasaules Veselības organizāciju.

Saskaņā ar Eiropas slimību profilakses un kontroles centra datiem par SARS-CoV-2 vīrusa omikrona variantu ziņojušas 17 Eiropas valstis. To vidū Austrija, kur atklāti 11 gadījumi, Beļģija ar deviņiem gadījumiem. Čehijā, Grieķijā un Īrijā konstatēts pa vienam gadījumam, Dānijā 18, Somijā septiņi, Francijā 16, bet Vācijā - 15. Šo valstu vidū ir arī Islande, kura ziņojusi par septiņiem gadījumiem, Itālija ar deviņiem, Nīderlande ar 18 gadījumiem. Norvēģijā zināms par 19 atklātajiem omikrona gadījumiem, Portugālē par 34, Rumānijā ir divi gadījumi, Spānijā un Zviedrijā - pa septiņiem.

Pēc SPKC paustā, lielākajai daļai no šiem sasirgušajiem ir bijuši ceļojumi uz Āfrikas valstīm, daži veikuši lidojumus ar pārsēšanos citās vietās starp Āfriku un Eiropu.

Beļģijā, Vācijā un Spānijā atklāti gadījumi bez epidemioloģiskās saiknes ar riska teritorijām, kas norāda, ka šajās valstīs varētu turpināties neatklāta izplatīšanās sabiedrībā. Somija ziņoja par gadījumiem, kas saistīti ar ceļošanu uz Zviedriju.

Jau ziņots, ka "E.Gulbja laboratorija" svētdien konstatējis divus pacientus, kuri inficējušies ar Covid-19 omikrona paveidu. Siekalu paraugus sestdien nodevuši ieceļotāji lidostā "Rīga".

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.