Menu
 

Aptauja: Ģimenes ārstu vismaz reizi gadā apmeklē 48% Latvijas iedzīvotāju

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Latvijā tikai nepilna puse jeb 48% aptaujāto iedzīvotāju savu ģimenes ārstu apmeklē vismaz reizi gadā, 4% to dara reizi divos gados, 6% - retāk, secināts "BENU Aptiekas" Veselības monitoringa rezultātos, kas iegūti sadarbībā ar sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS.

Vienlaikus vairāk nekā katrs trešais jeb 36% respondentu savu ģimenes ārstu apmeklē tikai tad, kad parādās kādas veselības problēmas, bet vēl 3% to nedara nekad.

Ģimenes ārste Zane Zitmane skaidro, ka veseliem cilvēkiem ģimenes ārstu profilaktiski ir jāapmeklē vismaz reizi gadā, lai veiktu asinsanalīzes, izmērītu asinsspiedienu un pulsu, veiktu plaušu auskultāciju, kā arī ādas un limfmezglu apskati un pēc vajadzības arī citus izmeklējumus. Tāpat ģimenes ārsta praksē var saņemt vakcīnas, veikt elektrokardiogrammu, apstrādāt brūces, ievadīt zāles, veikt nelielas ķirurģiskas manipulācijas, kā arī saņemt dažādas izziņas.

Speciāliste uzsver, ka regulāri profilaktiskie izmeklējumi ļauj savlaicīgi atklāt dažādu saslimšanu simptomus, kurus pacients pats fiziski vēl neizjūt, vai arī iegūt sirdsmieru par to, ka viss ir kārtībā. Savlaicīgi atklāta saslimšana ļauj ātrāk uzsākt ārstēšanu, sasniegt labākus rezultātus, kā arī aiztaupīt emocionālos pārdzīvojumus sev un tuviniekiem.

Īpaši svarīgi regulāri apmeklēt ģimenes ārstu ir pacientiem ar hroniskām saslimšanām (sirds un asinsvadu, plaušu un nieru saslimšanām, cukura diabētu) un pacientiem ar lieko svaru, lai novērtētu stāvokli un nepieciešamības gadījumā veiktu izmaiņas ārstēšanas plānā. Tāpat ģimenes ārsts regulāri jāapmeklē bērniem līdz 18 gadu vecumam, bet īpaši stingri tas attiecas uz zīdaiņiem līdz viena gada vecumam.

Aptaujas rezultāti atklāj, ka izteikti veidojas sasaiste starp ģimenes ārsta apmeklēšanas biežumu un respondentu vecumu, respektīvi, pieaugot aptaujāto vecumam, ģimenes ārsts tiek apmeklēts biežāk. Piemēram, vecumā no 64 līdz 75 gadiem 63% iedzīvotāju savu ģimenes ārstu apmeklē vismaz reizi gadā, vecumā no 55 līdz 63 gadiem šis rādītājs ir 52%, no 45 līdz 54 gadiem - 47%, no 35 līdz 44 gadiem - 39%, no 25 līdz 34 gadiem - 44%, bet salīdzinoši retāk ģimenes ārstu apmeklē jaunieši vecumā no 18 līdz 24 gadiem - to vismaz reizi gadā dara 37% šīs grupas respondentu.

Tāpat atklājies, ka pēc respondentu dzimuma savu ģimenes ārstu biežāk apmeklē vīrieši - vismaz reizi gadā to dara attiecīgi 49% vīriešu un 47% sieviešu. Tāpat sievietes biežāk norādījušas, ka savu ģimenes ārstu apmeklē tikai tad, kad parādās veselības problēmas (tā pārsvarā rīkojas 40% sieviešu un 32% vīriešu), tomēr vīriešu vidū ir lielāks īpatsvars respondentu, kuri ģimenes ārstu neapmeklē nekad (vīriešiem - 4%, sievietēm - 2%).

"BENU Aptiekas" Veselības monitoringu veic "BENU Aptieka" sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS. Pētījums veikts, aptaujājot 1005 Latvijas pastāvīgos iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.