Menu
 

ZVA: Dati apliecina Covid-19 vakcīnu efektivitāti pret omikrona izraisītu smagu saslimšanu un hospitalizāciju

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ilustrācija - pixabay.com Ilustrācija - pixabay.com

Zāļu valsts aģentūra (ZVA) informē, ka Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) turpina uzraudzīt jaunākos datus par vakcīnu efektivitāti pret Covid-19, tai skaitā arī pret vīrusa omikrona varianta izraisīto slimību, kas strauji izplatās visā Eiropas Savienībā (ES).

Lai gan omikrona variants ir šķietami infekciozāks par citiem koronavīrusa variantiem, Dienvidāfrikā, Apvienotajā Karalistē un dažās Eiropas Savienības (ES) valstīs veiktie pētījumi liecina par zemāku hospitalizācijas risku  pēc inficēšanās ar omikrona variantu. Balstoties uz pētījumiem, pašlaik tiek aplēsts, ka šis risks ir aptuveni trešdaļa līdz puse no riska, ko rada vīrusa delta variants.

Nesen publicēto pētījumu rezultāti liecina, ka vakcīnu efektivitāte pret omikrona varianta izraisītu simptomātisku saslimšanu ir zemāka un tai ir tendence laika gaitā samazināties. Tādējādi aizvien vairāk vakcinēto personu pastāv iespēja saslimt ar omikrona varianta izraisīto infekciju, neraugoties uz vakcināciju.

Tomēr šie pētījumi liecina arī par to, ka vakcinācija joprojām sniedz augstu aizsardzības līmeni pret omikrona varianta izraisītās slimības smagu gaitu un hospitalizāciju. Kā vēsta ZVA, jaunākie pierādījumi, kas ietver reālās efektivitātes datus, norāda, ka personas, kuras saņēmušas balstvakcīnu, ir labāk aizsargātas nekā personas, kuras saņēmušas tikai primāro vakcinācijas kursu. Dati no Dienvidāfrikas liecina, ka personas, kuras saņēmušas divas Covid-19 vakcīnas devas, ir līdz 70% aizsargātas pret hospitalizāciju, bet līdzīgi dati no Apvienotās Karalistes liecina, ka, lai gan aizsardzība samazinās dažus mēnešus pēc vakcinācijas, aizsardzība pret hospitalizāciju atkārtoti paaugstinās līdz 90% pēc balstvakcīnas saņemšanas.

EZA turpinās izvērtēt jaunākos pieejamos datus par vakcīnu efektivitāti un slimības smagumu, kā arī mainīgo situāciju saistībā ar cirkulējošajiem vīrusa variantiem un inficēšanās rādītājiem  omikrona variantam. Šīs vērtēšanas iznākumi var ietekmēt ES/EEZ dalībvalstu ekspertu ieteikumus par turpmākajām vakcinācijas stratēģijām, norāda ZVA.

EZA uzsver, ka vakcinācija joprojām ir pašreizējās pandēmijas apkarošanas būtiska sastāvdaļa. Atbilstoši nacionālo atbildīgo iestāžu ieteikumiem, ir jāturpina paplašināt vakcinācijas aptveri attiecībā uz personām, kuras šobrīd nav vakcinētas vai ir daļēji vakcinētas, un paātrināt balstvakcīnu saņemšanu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.