Menu
 

Perevoščikovs: Saslimšanas ar Covid-19 gadījumu skaits pieaug ne tikai Latvijā, bet visā Eiropā

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Saslimšanas ar Covid-19 gadījumu skaits pieaug ne tikai Latvijā, bet arī visā Eiropā, aģentūrai LETA sacīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Viņš norādīja, ka patlaban nevar novērot saslimstības ar Covid-19 mazināšanos - minimālā saslimstība, visticamāk, bija sasniegta maija beigās, taču arī intensīvs saslimstības pieaugums nav gaidāms, jo tam būtu nepieciešami rudenim raksturīgie sezonālie faktori.

Vislielākais saslimstības pieaugums ir Rīgā un Pierīgā, taču, eksperta vērtējumā, tas ir saistīts ar ierobežojumu un sociālās distancēšanās mazināšanu.

"Arī pagājušajā vasarā bija līdzīga situācija. Cilvēki tagad bauda vasaru un lietas, kas notiek - koncertus, pasākumus, klubus, diskotēkas -, jo tikpat kā nav vairs nekādu ierobežojumu Eiropas Savienībā. Cilvēki garlaikojas un izmanto šīs piedāvātās iespējas slēgtajās telpās, dodas uz lidostām, lidmašīnām," pieaugošo saslimstības vilni skaidroja Perevoščikovs.

Eksperts minēja, ka Latvijā patlaban joprojām dominē omikrona apakštips BA.2, savukārt Portugālē ir parādījušies omikrona apakštipi BA.4 un BA.5, kas ir infekciozāki par iepriekšējiem apakštipiem, jo tiem ir lielāka iespējamība izplatīties. Viņš norādīja, ka izslimošana ar omikrona apakštipu BA.1 nedod pilnvērtīgu aizsardzību pret BA.4 un BA.5, attiecīgi cilvēki var vēlreiz saslimt ar Covid-19. 

Perevoščikovs informēja, ka arī atsevišķās Latvijas vietās - Liepāja, Jūrmalā, Salaspilī un Rīgā - ir parādījušies šie divi omikrona apakštipi.

"Mēs turpinām sekot līdzi saslimstības situācijai, taču arī iedzīvotājiem nevajadzētu aizmirst, ka Covid-19 infekcija joprojām pastāv. Nevajadzētu kontaktēties ar Covid-19 inficētiem cilvēkiem, bet saslimšanas gadījumā būtu jāpaliek mājās, lai neaplipinātu citus. Ja cilvēku skaits iekštelpās ir liels un nav iespējas distancēties, un ir slikta ventilācija, tad respiratora lietošana varētu cilvēkam palīdzēt. Tāpat arī roku mazgāšana joprojām ir spēkā," par epidemioloģiskās drošības pasākumiem atgādināja Perevoščikovs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.