Menu
 

Aptauja: Vairāk nekā divas trešdaļas iedzīvotāju rudenī gaida jaunu Covid-19 uzplaiksnījumu

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Vairāk nekā divas trešdaļas jeb 68% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju rudenī sagaida jaunu Covid-19 pandēmijas uzplaiksnījumu, secināts "Benu aptiekas" Stresa termometra datos. Tikmēr 15% aptaujāto sliecas domāt, ka rudenī jauns Covid-19 uzplaiksnījums nav gaidāms, bet vēl 17% konkrētu viedokli sniegt nevarēja.

Analizējot iegūtos datus pēc respondentu dzimuma, sievietes biežāk nekā vīrieši norādījušas, ka šī gada aukstajā periodā ir gaidāms jauns Covid-19 pandēmijas uzliesmojums. Šādu viedokli sniedza 73% sieviešu un 63% vīriešu, bet pretēju viedokli sniedza 15% sieviešu un 16% vīriešu. Vēl 12% sieviešu un 21% vīriešu konkrētu viedokli sniegt nevarēja.

Pēc ģimenē lietotās sarunvalodas secināms, ka krievvalodīgie biežāk norādījuši, ka rudenī sagaida jaunu Covid-19 uzliesmojumu - viņu vidū šādu viedokli pauda 75%, kamēr latviešiem šis rādītājs bija 69%. Pretējās domās bija 14% krievvalodīgo un 13% latviešu, bet vēl 11% krievvalodīgo un 18% latviešu konkrētu viedokli sniegt nevarēja.

Salīdzinot rezultātus pēc respondentu vecuma, aptaujas dati liecina, ka visbiežāk jeb 77% gadījumos jaunu Covid-19 uzliesmojumu rudens un ziemas sezonā prognozē iedzīvotāji vecumā no 25 līdz 34 gadiem. Pēc tam seko vecuma grupa no 35 līdz 44 gadiem (jā - 24%, drīzāk jā - 48%), iedzīvotāji no 55 līdz 74 gadiem (jā - 20%, drīzāk jā - 49%), iedzīvotāji no 45 līdz 54 gadiem (jā - 22%, drīzāk jā - 44%) un respondenti no 18 līdz 24 gadiem (jā - 23%, drīzāk jā - 23%).

"Benu aptieka" aicina ievērot Veselības ministrijas un Slimību profilakses un kontroles centra ieteiktos Covid-19 profilaktiskos pasākumus, proti, izvairīties no kontakta ar citiem cilvēkiem un uz sabiedriskām vietām nedoties pat ar mazākajiem elpceļu saslimšanas simptomiem, kā arī publiskās vietās censties ievērot divu metru distanci.

Tāpat aptieka aicina ievērot roku higiēnu - regulāri un pareizi mazgāt rokas. Ja tas nav iespējams, izmantot roku dezinfekcijas līdzekli, kā arī ar netīrām rokām nepieskarties sejai.

Tikpat būtiski ir regulāri vedināt telpas, vairākas reizes dienā plaši atverot logus. Savukārt vietās, kur nav iespējams ievērot drošu distanci, ieteicams lietot sejas masku vai respiratoru FFP2, kas ir īpaši ieteicams cilvēkiem ar hroniskām slimībām, pazeminātu imunitāti. Lietojot sejas masku, ir cieši jānosedz deguns un mute.

Aptauja veikta sadarbībā ar interneta pētījumu kompāniju "Gemius", jūlijā aptaujājot 1478 respondentus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.