Menu
 

Pieskaroties bojātam ūdenssūknim, no elektrotraumas gājis bojā seniors

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - "Sadales tīkls" Foto - "Sadales tīkls"

Pagājušajā nedēļā Latvijā reģistrēta letāla elektrotrauma, kad, pieskaroties bojātam ūdenssūknim un saņemot elektriskās strāvas triecienu, bojā gājis 85 gadus vecs seniors. Šogad Latvijā iedzīvotāju īpašumos reģistrētas kopumā 19 elektrotraumas, kuru vidū divas bijušas letālas – otra notikusi jūnijā, vīrietim saskaroties ar bojātiem, neizolētiem vadiem, vēsta AS "Sadales tīkls". No 19 šogad reģistrētajām elektrotraumām piecos gadījumos cietuši bērni.

Uzņēmumā atgādina, ka vidēji katra piektā elektrotrauma valstī notiek tieši saskarsmē ar ūdeni, turklāt visbiežāk elektrotraumas tiek gūtas vasarā, tāpēc iedzīvotāji tiek aicināti nezaudēt modrību, lietojot elektroierīces, kā arī neizmantot bojātas elektroierīces un pašrocīgi neveikt to remontu.

"Latvijā kopumā novērojama elektrotraumu skaita sarukšanas tendence, tomēr tās arvien atgadās, un diemžēl neizpaliek arī letāli gadījumi. Elektrotraumu cēloņi paliek nemainīgi – vieglprātība, neuzmanība un pārdrošība. Ikreiz, kad bojātu elektroierīci pieslēdzam rozetei cerībā, ka nekas slikts nenotiks, patiesībā izaicinām likteni. Turklāt tad, kad elektrotraumas notiek saskarsmē ar ūdeni vai lietojot ūdens apgādes vai apsildes ierīces, cilvēks tiek pakļauts īpaši lielam veselības vai pat dzīvības apdraudējuma riskam, jo ūdens teicami vada elektrisko strāvu un attiecīgi pastiprina tās ietekmi," skaidro "Sadales tīkla" Mācību centra elektrodrošības eksperts Artūrs Šmats.

"Letālā elektrotrauma aizvadītajā nedēļā, iespējams, notikusi, kungam veicot elektriskā ūdenssūkņa remontu. Ja atturēsimies pašrocīgi remontēt bojātas ierīces vai vismaz uz remontdarbu veikšanas laiku atslēgsim spriegumu, šādu traģisku negadījumu būs daudz mazāk. Aicinu līdzcilvēkus mācīties no šiem negadījumiem un rūpēties gan par savu, gan līdzcilvēku drošību," papildina eksperts.

"Sadales tīkls" vasarā īpaši aicina pieskatīt un par elektrodrošību atgādināt bērniem un jauniešiem, kuri no mācībām brīvajā laikā var biežāk uzturēties bez pieaugušo uzraudzības. Plaša informācija dažādām vecuma grupām – gan padomu, gan īsfilmu, gan arī digitāli krāsojamas grāmatas veidā – pieejama "Sadales tīkla" specializētajā elektrodrošības interneta vietnē www.arelektribuneriske.lv.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.