Menu
 

Veselības inspekcija: Karstā ūdens temperatūras samazināšana var radīt riskus veselībai

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Veselības inspekcija (VI) aicina pašvaldības un ēku apsaimniekotājus nodrošināt karstā ūdens temperatūru virs +55 grādiem. Inspekcijas pārstāvji norāda, ka pazemināta karstā ūdens temperatūra centrālajās ūdensapgādes sistēmās var izraisīt saslimšanu ar leģionelozi jeb leģionāru slimību.

Būtiski karstā ūdens temperatūru virs +55 grādiem uzturēt pastāvīgi vietā, kur karstais ūdens tiek sadalīts mājai (izejā no siltummaiņa), un nepieļaut tā samazināšanu arī periodiski. Vislielāko inficēšanās bīstamību rada ūdens temperatūra tieši no +37 līdz +42 grādiem, skaidro VI. Risks savairoties legionellām būtiski pieaug, ja ūdens temperatūra nokrītas zem 50 grādiem ilgāk par divām stundām diennakts laikā.

Inspekcijā vērš uzmanību, ka legionellu baktēriju vairošanos būtiski veicina organisko vielu klātbūtne ūdenī, slikta ūdens cirkulācija, nepietiekama ūdens attīrīšana un dezinfekcija, kā arī paaugstināta dzelzs koncentrācija, ciets ūdens un mikrobioloģiskais piesārņojums. Tā kā legionellu baktērijas dzīvo dabas ūdeņos, tās pilnībā iznīcināt ūdensapgādes sistēmā praktiski nav iespējams, bet var novērst to pārmērīgu savairošanos. Bioplēves veidošanās novēršanas un samazināšanas pasākumi ūdensapgādes sistēmās ir ļoti būtiski legionellu baktēriju ierobežošanai, tomēr tehniski vienkāršākais paņēmiens ir pastāvīgi augstas karstā ūdens temperatūras uzturēšana sistēmā.

VI pārstāvji norāda, ka ar legionelozi nevar saslimt, ūdeni dzerot vai mazgājoties vannā. Saslimšana iespējama, ieelpojot mikroskopiskus inficētā ūdens pilienus, un visbiežāk tas notiek dušā vai burbuļvannā.

Legionellas baktērijas var izraisīt infekcijas slimību, kas izpaužas kā plaušu karsonis. Paaugstināts risks saslimt ar legionelozi ir cilvēkiem ar hroniskām plaušu slimībām un novājinātu imūnsistēmu, kā arī bijušajiem vai esošajiem smēķētājiem un cilvēkiem vecumā pēc 50 gadiem, norāda inspekcijā.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.