Menu
 

Aptauja: kritiskā situācijā atdzīvināšanas pasākumus spētu veikt 63% aptaujāto iedzīvotāju

  • Autors:  Zane Zitmane, ģimenes ārste
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Vērtējot savas spējas kritiskā situācijā veikt cilvēka atdzīvināšanas pasākumus, kopumā 63% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju sliecas domāt, ka viņi spētu veikt sirds masāžu un elpināšanu "mute mutē" (jā – 21%, drīzāk jā – 42%), secināts “BENU Aptiekas” Veselības monitoringa datos, kas iegūti sadarbībā ar pētījumu kompāniju SKDS.

31% respondentu sliecās domāt, ka kritiskā situācijā atdzīvināšanas pasākumus viņi nespētu veikt (nē – 7%, drīzāk nē – 24%), bet vēl 6% konkrētu viedokli sniegt nevarēja.

Analizējot datus pēc dažādām demogrāfijas kategorijām, atklājas, ka augstāk savas spējas atdzīvināšanas pasākumu veikšanā vērtē vīrieši – viņu vidū pozitīvu atbildi sniedza 70% (jā – 26%, drīzāk jā – 44%), bet sievietēm – 57% (jā – 17%, drīzāk jā – 40%). Tikmēr 26% vīriešu un 36% sieviešu sliecās domāt, ka viņi atdzīvināšanas pasākumu kritiskā situāciju nespētu veikt, bet vēl 4% vīriešu un 7% sieviešu konkrētu viedokli sniegt nevarēja.

Atdzīvināšanas pasākumi būtu jāzina katram, jo nelaime var piemeklēt ikvienu un šādos brīžos katra sekunde var būt dzīvības vērta.

Pirms atdzīvināšanas pasākumu veikšanas ir jāpārliecinās gan par savu, gan apkārtējo drošību. Pēc tam jāpārbauda cietušā samaņa, skaļi to uzrunājot un saudzīgi papurinot aiz pleciem.

Ja cietušais reaģē, tam ir jānodrošina poza, kas nerada draudus veselībai un dzīvībai. Ir jānoskaidro problēma un, ja nepieciešams, jāsniedz pirmā palīdzība, atkārtoti izvērtējot cietušā stāvokli.

Ja cietušais nereaģē, ir jāzvana neatliekamās palīdzības dienestam 113 vai 112, cietušais ir jānovieto uz muguras uz cietas un līdzenas virsmas un sirds masāžas vieta jāatbrīvo no apģērba. Netiešo sirds masāžu veic, uzspiežot krūškurvja centrā, spiež uz krūšu kaulu starp tā vidu un apakšējo daļu. Sirds masāžas temps ir 100-120 reizes minūtē, bet tās dziļums 5-6 cm. Veic 30 krūškurvja masāžas, pēc kurām jāveic divas elpināšanas. Tās jāveic sekojoši:

  • jāatbrīvo elpceļi, atliecot galvu un paceļot zodu;
  • jāaizspiež cietušā deguns;
  • katrai elpināšanai jāpatērē apmēram viena sekunde;
  • elpināšanas tilpums – mierīgas izelpas tilpums;
  • jānovēro cietušā pasīvās izelpas.

Elpinot ieteicams lietot elpināšanas masku ar vienvirziena vārstuli (šādu elpināšanas masku var atrast automašīnas aptieciņā). Sirds masāža un elpināšana jāturpina veikt attiecībā 30:2. Ja elpināt neprot vai nevar, tad bez pārtraukuma jāveic tikai sirds masāža. Atdzīvināšanas pasākumi jāveic, līdz ierodas NMPD un pārņem atdzīvināšanu vai cietušais sāk kustēties, elpot, atver acis vai palīdzības sniedzējam izsīkst spēki.

Elpošanas novērtēšana jāveic ne ilgāk kā 10 sekundes, veicot šādas darbības:

  • ar acīm vēro krūškurvja ekskursijas;
  • ar vaiga ādu mēģina sajust gāzu plūsmu no cietušā elpceļiem;
  • ar ausi mēģina saklausīt skaņu no cietušā elpceļiem.

Ja cietušais elpo normāli, tas jānovieto stabilā sānu pozā un kādam jāliek izsaukt NMPD, zvanot 113, kā arī regulāri ir jāpārbauda cietušā elpošana.

Ja cietušais neelpo vai neelpo normāli (lēni, trokšņaini gārdzieni vai tikko nosakāma elpošana, mazāk par divām ieelpām 10 sekunžu laikā), nekavējoties ir jāzvana 113 un jāliek kādam atnest ārējo automātisko defibrilatoru. Tad, kad tas atnests, to ieslēdz un izpilda balss un vizuālās komandas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.