Menu
 

Infektoloģe: Gripas slimnieks var inficēt citus, pirms parādījušies slimības simptomi Apriņķis.lv

  • Autors:  Aija Lietiņa, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas komunikācijas speciāliste
Infektoloģe: Gripas slimnieks var inficēt citus, pirms parādījušies slimības simptomi Foto: pixabay.com

Latvijā gripas sezonas laikā no šīs slimības izraisītām komplikācijām mirst ap 90 cilvēku, bet vairāk nekā 2000 cilvēku nokļūst slimnīcā un uz vairākām dienām vai pat nedēļām tiek izsisti no ierastā dzīves ritma. Tuvojoties gripas sezonai, Austrumu slimnīcas ārsti aicina vakcinēties pret gripu.

“Pret gripu vajadzētu vakcinēties ikvienam, taču īpaši svarīgi tas ir riska grupām piederošajiem, kuriem gripa var noritēt ļoti smagā formā un izraisīt dzīvībai bīstamas komplikācijas,” stāsta Austrumu slimnīcas stacionāra “Latvijas Infektoloģijas centrs” Infektoloģijas poliklīnikas vadītāja Inga Ažiņa.

Daktere Ažiņa atgādina, ka riska grupā ir vecāka gadagājuma ļaudis, kuru organisms vairs nav tik spēcīgs kā jaunībā un imūnā sistēma nenodrošina pilnvērtīgu aizsardzību pret saslimšanu. Gripa smagi var skart arī grūtnieces un mazus bērnus, kuru imunitāte vēl tikai veidojas. Pret bīstamo vīrusinfekciju noteikti vajadzētu vakcinēties cilvēkiem ar smagām un hroniskām slimībām, piemēram, bronhiālo astmu, hroniskām plaušu slimībām, sirds slimībām un ļaundabīgiem audzējiem, jo gripa var izraisīt pamatslimības saasinājumu un vēl vairāk pasliktināt slimības jau tā novārdzinātā organisma stāvokli, radot nopietnus draudus dzīvībai. Gripa bieži un smagi skar cilvēkus ar vāju imunitāti, īpaši HIV pacientus. No iespējas saslimt ar gripu sevi vajadzētu pasargāt cilvēkiem, kuriem gripas sezonas laikā plānota ķirurģiska operācija, jo pēcoperācijas periodā, kad organisms vēl nav atguvies, gripa tam var izrādīties pārāk smags pārbaudījums.

“Pret gripu noteikti vajadzētu vakcinēties to profesiju pārstāvjiem, kuriem ik dienas jākomunicē ar daudziem cilvēkiem, tai skaitā ārstniecības personālam un sociālajiem darbiniekiem, kuri rūpējas par pacientiem. Liels inficēšanās risks ir arī veikalu pārdevējiem, skolotājiem un audzinātājiem. Vakcinēties ir svarīgi divu iemeslu dēļ: lai pasargātu no inficēšanās ar gripu sevi un lai neinficētu ar bīstamo slimību citus. No brīža, kad cilvēks inficējas ar gripu, līdz brīdim, kad tā sāk izpausties, parasti aizrit 1–2 dienas. Nelaime tāda, ka saslimušais gripas vīrusus apkārtējā vidē sāk izplatīt jau labu laiku, pirms viņam parādījušies jebkādi slimības simptomi,” skaidro Ažiņa.

Vakcinēšanās pasargā cilvēku no saslimšanas ar izplatītākajiem gripas vīrusa paveidiem, kas izraisa vissmagāko slimības norisi un ir saistīti ar paaugstinātu komplikāciju risku.

Gripa ir ļoti “lipīga” augšējo elpceļu vīrusinfekcija, kam raksturīgs pēkšņs sākums, ķermeņa temperatūrai strauji paaugstinoties virs 38 grādiem, muskuļu sāpes jeb tā dēvētā kaulu laušana, sauss, rejošs klepus, stipras galvassāpes un izteikts nespēks.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Infektoloģijas poliklīnikā iespējams saņemt pieredzējušu speciālistu konsultācijas par infekcijas un aknu slimībām, ceļotāju un tropu slimību profilaksi pirms ceļojumiem uz ārzemēm, HIV/AIDS, kā arī seksuāli transmisīvām un ādas slimībām. Infektoloģijas poliklīnikā ir īpašs vakcinācijas kabinets, kur iespējams vakcinēties pret gripu, ērču encefalītu, A un B hepatītu, trakumsērgu un citām infekcijas slimībām.

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca ir lielākā daudzprofilu ārstniecības iestāde Latvijā, kas nodrošina daudzpusīgu diagnostiku un ārstēšanu pacientiem, kā arī veic zinātniski pētniecisko darbu, attīstīta inovācijas un īsteno pasākumus sabiedrības izglītošanai un veselības veicināšanai. Katru gadu Rīgas Austrumu slimnīcas stacionāros ārstējas aptuveni 70 000 pacientu, dienas stacionārā vairāk nekā 20 000 pacientu, bet ambulatori Rīgas Austrumu slimnīcā veselības aprūpes pakalpojumus saņem vairāk nekā 300 000 pacientu. Rīgas Austrumu slimnīcas sastāvā darbojas pieci stacionāri: "Gaiļezers", "Latvijas Onkoloģijas centrs", "Biķernieki", "Latvijas Infektoloģijas centrs" un "Tuberkulozes un plaušu slimību centrs".

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.