Menu
 

Aptauja: Vairāk nekā trešdaļa iedzīvotāju vismaz pāris reizes mēnesī saskaras ar spēcīgām galvassāpēm

  • Autors:  LETA
Foto - pexels.com Foto - pexels.com

Vairāk nekā trešdaļa jeb 37% respondentu vismaz pāris reizes mēnesī saskaras ar spēcīgām galvassāpēm, secināts "Benu aptiekas" Veselības monitoringa datos, kas iegūti sadarbībā ar pētījumu kompāniju SKDS.

Dati liecina, ka 29% aptaujāto iedzīvotāju ir norādījuši, ka ar spēcīgām galvassāpēm saskaras pāris reižu gadā, 15% - retāk, bet 13% - vismaz reizi nedēļā. Tikmēr 18% aptaujāto nekad nav saskārušies ar spēcīgām galvassāpēm.

Aptaujas dati liecina, ka 72% respondentu spēcīgu galvassāpju gadījumā lieto pretsāpju medikamentus. Tikmēr 37% respondentu dodas gulēt, bet 26% - iet pastaigāties svaigā gaisā. Citi atbilžu varianti ir minēti ievērojami retāk. Respondenti, kuri biežāk saskaras ar spēcīgām galvassāpēm, biežāk lieto pretsāpju medikamentus. Turklāt ir novērojams, ka kopš 2020.gada pakāpeniski pieaug to respondentu īpatsvars, kuri spēcīgu galvassāpju gadījumā lieto pretsāpju medikamentus.

Tāpat dati atklāj, ka biežāk ar galvassāpēm saskaras sievietes - ar stiprām galvassāpēm vismaz pāris reižu mēnesī vai biežāk saskārušās 43% aptaujāto sieviešu, kamēr no vīriešiem tie ir 30%.

Latvijas Sāpju izpētes biedrības algoloģe, neiroloģe Aija Freimane norāda, ka ārsta konsultāciju nedrīkst atlikt, ja parādās jaunas galvassāpes, īpaši, ja tās parādījušās pēc 50 gadu vecuma, ja ir iepriekšējo galvassāpju stereotipa maiņa, ja parādās galvassāpes, kas saistītas ar ķermeņa pozu, fizisku slodzi, seksu.

Savukārt, ja galvassāpes strauji, dažu minūšu, laikā kļūst neizturamas, ja ir vērojami kustību, runas, samaņas vai apziņas traucējumi, ir jāsauc neatliekamā medicīniska palīdzība nopietnas neiroloģiskas slimības izvērtēšanai.

Freimane uzsver, ka sāpes ir svarīgas izdzīvošanai, jo brīdina, ka ķermenī kaut kas nav kārtībā. Ja galvassāpes traucē un tām nevar noteikt iemeslu, noteikti vajadzētu vērsties pie ārsta, lai noskaidrotu, vai galvassāpes nav par kādu citu slimību brīdinošs simptoms. Bez ievērības nevajadzētu atstāt arī miega traucējumus, trauksmi, drūmās domas, kā arī ieteicams atrast laiku hobijam un fiziskām nodarbēm.

"Benu aptiekas" Veselības monitoringu veica "Benu aptieka" sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS, aptaujājot 1005 Latvijas pastāvīgos iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.