Menu
 

Ķekavā atklātas jaunas dienas aprūpes centra telpas cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto – Velga Kūkuma Foto – Velga Kūkuma

Pirmdien, 15.maijā, klātesot Saeimas deputātei Viktorijai Bairei, labklājības ministrijas valsts sekretāram Ingum Allikam, Ķekavas novada domes priekšsēdētājam Jurim Žilko un deputātiem, kā arī centra klientiem, Ķekavā svinīgi atklātas jaunās dienas aprūpes centra "Gaismas iela" telpas pilngadīgiem cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem (GRT) un bērniem ar funkcionāliem traucējumiem (FT).

Kā informēja novada pašvaldība, centrā ik dienu ap 15 cilvēku ar GRT sertificētu speciālistu vadībā varēs apgūt un uzturēt ikdienas dzīvei nepieciešamas akadēmiskās, sociālās un saimnieciskās prasmes. Jaunajās, 400 m² plašajās telpās cilvēkiem ar GRT ir izveidota zāle fiziskajām aktivitātēm, radošo nodarbību telpa, atpūtas telpa un virtuve ar aprīkojumu. Savukārt bērni ar funkcionāliem traucējumiem (FT) te varēs saņemt ne vien psihologa un fizioterapeita, bet arī ergoterapeita pakalpojumus, kas līdz šim bija pieejamas tikai Rīgā un kaimiņu novados.

Dienas aprūpes centra izveide ir projekta 1. kārta. 2. kārtā līdz 2024. gada beigām tiks izbūvēti arī 10 grupu dzīvokļi pilngadīgiem cilvēkiem ar GTR, kuriem ir objektīvas grūtības dzīvot patstāvīgi, vienlaikus nav nepieciešama atrašanās ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā.

“Ķekavas sociālās aprūpes centra” direktors Māris Barons norādīja, ka sabiedrībā aizvien mājo dažādi stereotipi, taču mūsdienās medicīna un sociālā aprūpe ir sasniegusi tādu līmeni, ka, sniedzot  piemērotu atbalstu, tiek celta ne vien šo cilvēku dzīves kvalitāte, bet arī attīstīts viņu potenciāls – patstāvīgas funkcionēšanas prasmes ar spēju veikt pašaprūpi un iekļauties sabiedrībā.

“Mēs daudz runājam par to, ka šis ir steigas un stresa pilns laikmets. Un savā ikdienas gaitu skrējienā mēs nepamanām un nenovērtējam, ka šis ir arī patiesas uzmanības, izzināšanas, izpratnes veidošanās un iekļaušanas laikmets. Sabiedrība ilgus gadus ir dzīvojusi ar uzgrieztu muguru atšķirīgajam. Taču pēdējās desmitgadēs mums, sabiedrībai, ir izdevies rast izpratni – jā, pasaule ir krāsaina, jā – esam ļoti dažādi, un jā – ikkatrs ir unikāls un brīnišķīgs tajā, kāds viņš ir,” klātesošajiem teica J. Žilko.

“Caur šo sapratni esam ielūkojušies cits citā, iepazinuši viens otru un atklājuši, ka ikvienā no mums ir potenciāls. Tikai ir vajadzīga atbilstoša vide un līdzcilvēki, kas tam palīdz izpausties. Un šī ir viena no vidēm, kur “tam labam būs augt”!”

Kopējās projekta izmaksas (projektēšana, būvdarbi, būvuzraudzība un aprīkojums)  pārsniedz 280 000 eiro. No tā 12,75% ir pašvaldības līdzfinansējums, 85% Eiropas Savienības Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējums un 2,25%  valsts budžeta dotācija.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.