Menu
 

SPKC: Solāriju regulāri apmeklē vien 5% Latvijas iedzīvotāju, visvairāk – Rīgā un Pierīgā

  • Autors:  Mārtiņš Zvackis, Slimību profilakses un kontroles centrs
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Solārija apmeklēšana vairs nav modes tendence – solāriju regulāri apmeklē un plāno to darīt arī turpmāk vien 5% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Tomēr sabiedrībā joprojām pastāv dažādi maldīgi uzskati, piemēram, ka sauļošanās solārijā palīdz uzņemt D vitamīnu, un tajā sauļoties ir mazāk kaitīgi nekā tiešos saules staros. Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) kampaņas "Necepies! Izvēlies dzīvot!" ietvaros atgādina, ka mākslīgais UV starojums palielina ādas vēža attīstības risku.

Visvairāk solārija apmeklējumu iecienījuši Rīgas un Pierīgas iedzīvotāji vecumā no 30 līdz 49 gadiem, taču noraidoša attieksme pret to visbiežāk ir jauniešiem un iedzīvotājiem vecumā virs 50 gadiem. Savā dzīves laikā solāriju apmeklējusi vairāk nekā puse Latvijas sieviešu un teju 40% vīriešu.

15% aptaujāto apmeklē solāriju pāris reizes gadā un uzskata, ka neregulāra sauļošanās mākslīgā UV starojumā nerada īpašu apdraudējumu veselībai – tā uzskata 14% vīriešu un 17% sieviešu. Tomēr UV starojuma iedarbība uz ādu dzīves laikā uzkrājas, līdz ar to arī neregulāram solārija apmeklējumam ir ietekme uz veselību. Starptautiskais vēža pētniecības centrs (IARC) mākslīgā UV starojuma iekārtas ir atzinis par I kategorijas kancerogēnu – ādas vēzi izraisošu.

Teju piektdaļa Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka sauļoties solārijā ir mazāk kaitīgi nekā tiešos saules staros, taču šāds priekšstats ir maldīgs. Solārijos izmantotā starojuma intensitāte vairākkārt pārsniedz saules starojuma intensitāti, un sauļošanās tajā noteikti nav droša alternatīva iedeguma iegūšanai tiešos saules staros. Prieks par iedegumu neatsver veselības riskus ilgtermiņā – tiek bojātas ķermeņa šūnas, āda priekšlaicīgi noveco, veidojas grumbas un pigmenta plankumi, kā arī palielinās risks saslimt ar ādas vēzi.

Ārsti rekomendē "necepties" solārijā, taču tas ir katra paša lēmums – ja tomēr, apzinoties solārija izraisīto kaitējumu, ir nepārvarama vēlme to apmeklēt, vispirms nepieciešams pārbaudīt savas ādas veselības stāvokli, apmeklējot dermatologu. Diemžēl veiktā aptauja apliecina, ka teju divas trešdaļas Latvijas iedzīvotāju (63%) nekonsultējas ar ārstu pirms solārija apmeklēšanas.

28% Latvijas iedzīvotāju domā, ka solārija apmeklējums palīdz uzņemt D vitamīnu – visbiežāk šādi uzskata respondenti vecumā no 30 līdz 49 gadiem. Patiesībā D vitamīna sintēze solārijā nenotiek vispār vai notiek ļoti niecīgā daudzumā. Labākais veids, kā uzņemt D vitamīnu, ir ar uzturu vai uztura bagātinātājiem, iepriekš konsultējoties ar ārstu.

Tiesa, saule veicina D vitamīna sintēzi organismā, taču vasarā pietiek vien divas vai trīs reizes nedēļā uzturēties saulē 5-15 minūtes, lai uzņemtu to nepieciešamajā daudzumā. Tāpat jāņem vērā, ka iedegums ir organisma aizsargreakcija. Lai pasargātu ādu no jauniem ķermeņa šūnu bojājumiem, organisms izdala pigmentu, kas ādu padara brūnu. Savukārt organisma aizsargreakcijas dēļ D vitamīna uzņemšana notiek lēnāk.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.