Menu
 

Ārkārtas situācijas novēršanai veselības nozarē piešķirs 33,3 miljonus eiro

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Valdība otrdien atbalstīja 33,3 miljonu eiro piešķiršanu ārkārtas situācijas novēršanai veselības nozarē. Veselības ministrija (VM) uzsver, ka līdzekļi nepieciešami, lai novērstu ārkārtas situāciju veselības nozares pakalpojumu pieejamībā un nodrošinātu veselības aprūpes pakalpojumu nepārtrauktību. Minētā summa ir daļa no 41,3 miljoniem eiro, par kuru piešķiršanu nozarei valdība lēma septembra sākumā.

Šobrīd veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēji brīdina par iespējamo kritisko situāciju pakalpojumu nepārtrauktības nodrošināšanā, un jautājuma steidzama nerisināšana var novest pie ārkārtas medicīniskās situācijas, kad Latvijas iedzīvotājiem būs pieejama tikai neatliekamā medicīniskā veselības aprūpe līdz 2023.gada beigām.

Piešķirtie finanšu līdzekļi tiks izlietoti kompensējamo medikamentu apmaksai, ārstu nozīmēto laboratorisko izmeklējumu apmaksai, ārstēšanas nodrošināšanai slimnīcās, tajā skaitā intensīvajā terapijā, ēdināšanas izmaksu segšanai pacientiem slimnīcās, kā arī ultrasonogrāfijas izmeklējumiem bērniem Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS).

Lai nodrošinātu veselības aprūpes pakalpojumu nepārtrauktību slimnīcās, oktobrim, novembrim un decembrim stacionāriem papildus tiks piešķirti kopumā 9,6 miljoni eiro. Slimnīcas varēs turpināt nodrošināt 71 400 pacientu gan neatliekamo palīdzību, gan plānveida ārstniecību, tādējādi novēršot veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanas pārtraukšanu.

Slimnīcu intensīvās terapijas gultasdienu tarifa palielināšanai oktobrī, novembrī un decembrī papildus tiks piešķirti 4,5 miljoni eiro, lai apmaksātu 40 713 intensīvās terapijas gultasdienas jeb ārstēšanu intensīvajā terapijā tādējādi varēs saņemt 11 300 pacientu. Savukārt ēdināšanas nodrošināšanai slimnīcās tiks palielināts finansējums no 5 eiro uz 7 eiro dienā, kam līdz gada beigām papildus rasti 1,14 miljoni eiro.

Kompensējamām zālēm un medicīnas ierīcēm nepieciešami 14,76 miljoni eiro, kas nodrošinās medikamentu pieejamību 170 545 pacientiem. Savukārt 3,1 miljons eiro nepieciešams, lai nodrošinātu izdevumu segšanu laboratoriskajiem izmeklējumiem laikposmā no 2023.gada jūlija līdz 2023.gada decembrim, kas pārsniedz līgumos ar pakalpojuma sniedzējiem iekļauto apjomu. Savukārt finansējums 73 422 eiro apmērā nepieciešams, lai nodrošinātu bērniem pieejamību ultrasonogrāfijas izmeklējumiem BKUS laikposmā no 2023.gada oktobra līdz 2023.gada decembrim.

Jau ziņots, ka veselības nozare saskaras gan ar finanšu nepietiekamību, kad pacientu reālās vajadzības ir lielāks nekā tam atvēlētais valsts finansējums, gan ar būtisku izmaksu pieaugumu, kad valsts noteiktie tarifi par pakalpojumiem neatbilst reālajām izmaksām, tādējādi radot zaudējumus veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem. Tāpat pieaudzis unikālo pacientu skaits - šogad pēc medicīniskās palīdzības vērsušies par 20% vairāk cilvēku nekā gadu iepriekš.

Savlaicīgi pieejama veselības aprūpe ir kritiski svarīga, lai novērstu priekšlaicīgu un ilgstošu darbnespēju un priekšlaicīgu mirstību, kā arī lai sekmētu sociālo iekļaušanu un produktivitāti. Tāpat veselības aprūpes sistēmu būtiski ietekmē sabiedrības novecošanās, kas visā Eiropā, arī Latvijā, veselības aprūpes sistēmai rada aizvien lielāku slogu. Līdz ar sabiedrības novecošanos pieaug vajadzība pēc veselības aprūpes pakalpojumiem, taču samazinās iespēja segt izdevumus no mājsaimniecības budžeta.

Valdība šā gada 21.jūnijā lēma par papildu 140 miljonu eiro piešķiršanu veselības nozarei. Pirmo piešķīrumu no šīs summas 57 miljonu eiro apmērā valdība akceptēja 13.jūlijā, bet otro - 41,3 miljonu eiro apmērā - 5.septembrī.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.