Menu
 

Veselības ministrs: Publiskajā sektorā neprotam saimniekot

  • Autors:  LETA
Foto - Gatis Rozenfelds, Valsts kanceleja Foto - Gatis Rozenfelds, Valsts kanceleja

Latvijā ir problēma, ka publiskajā sektorā neprotam saimniekot, šādu viedokli intervijā laikrakstam "Diena" paudis veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ministrs atzinis, ka neprasmīgas saimniekošanas rezultātā arī slimnīcās veidojas situācijas, ka ir iepirktas iekārtas, kuras netiek pilnvērtīgi izmantotas. Abu Meri esot gatavs šādu sistēmu apkarot: "Man, Abu Meri, nav, ko zaudēt. Ja mani un manu ģimeni neapdraud fiziski, karot esmu gatavs."

"Neviens nevar atņemt manas zināšanas medicīnas jomā, neviens man nevar atņemt kontaktus pasaulē, tostarp medicīnas nozarē. Pat arī ja man Latvijā visās iestādēs durvis būs slēgtas, es atradīšu darbu, nepalikšu bez iztikas līdzekļiem. Neesmu no tiem ministriem, kuri nezina, ko tālāk darīt pēc amata zaudēšanas. Līdz ar to es nebaidos. Un man papildus ir arī politiskais atbalsts sakārtot sistēmu," piebildis politiķis.

Abu Meri gan atzīmējis, ka "karot" neesot pašmērķis, bet tā vietā viņš labprātāk vēlētos ar visiem nozarē konstruktīvi sadarboties, "lai panāktu, ka pacients jūtas labi".

"Digitalizācija, primārās aprūpes stiprināšana un kapacitātes paaugstināšana, tostarp kvalitatīvs pakalpojums jebkurā Latvijas vietā," savas prioritātes uzskaitījis ministrs, "neslēgt nevienu slimnīcu, bet gan sakārtot, uzlabot."

Viņš arī atgādinājis solījumu censties panākt zemākas cenas medikamentiem, kas Latvijā ir par 30%-40% dārgāki nekā kaimiņvalstīs. "Kaimiņos tādu pašu ražotāju identiski medikamenti ir būtiski lētāki nekā pie mums. Šis jautājums jāatrisina, un man ir plāns. Atkārtošu - netaisos ar kādu karot un tērēt manus un uzņēmēja spēkus. Uzņēmējam ar valsti vajag sadarboties - tu gribi nopelnīt, labi, bet tu nedrīksti pelnīt, piemēram, 100 eiro, kamēr es palieku pliks. Man nav pieņemami, ka tu kā medikamentu tirgotājs kļūsti miljonārs, bet es, pacients, kļūstu nabags. Beigu beigās man taču vairs nebūs iespēju no tevis nopirkt medikamentus," situāciju raksturojis ministrs.

Savukārt jautājumā par Covid-19 vakcīnām, kuras valsts noslēgto līgumu dēļ ir spiesta pirkt arī pēc pandēmijas beigām, Abu Meri atzinis, ka nedz Latvija, nedz Eiropas Savienība kopumā no līgumiem pilnībā atkāpties nevarot un "mums ir jāiepērk šīs vakcīnas atbilstoši noslēgtajiem līgumiem".

"Bet ir arī kāda laba ziņa - ir līgums ar ražotāju par dažu miljonu devu izgatavošanu un piegādi, no kurām Latvija šobrīd ir samazinājusi piegādājamo apjomu par 800 000 devu un atlikušais ir sadalīts uz vairākiem gadiem. Tas valstij ļāva samazināt izdevumus par neizmantotajām vakcīnas devām uz pusi. Katrā ziņā esam raduši iespēju samazināt sākotnēji paredzamos izdevumus, taču vienlaikus nevaram nemaksāt nemaz," sacījis ministrs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.