Menu
 

Aptiekās nodotas piecas tonnas nederīgo medikamentu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Zāles ar beigušos derīguma termiņu, dzīvsudraba termometri, dažādas ziedes un ampulas - tie ir vien daži no nederīgo medikamentu veidiem, ko iedzīvotāji šī gada pirmajos trīs ceturkšņos nodevuši "Apotheka" aptiekās, kopējam nodoto medikamentu apjomam pārsniedzot piecas tonnas.

Aptieku tīkla "Apotheka" sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa atgādina - gluži tāpat kā esam raduši speciālajās pieņemšanas vietās nodot izlietotās baterijas, elektropreces un akumulatorus, arī nederīgie medikamenti ir bīstamie atkritumi, ko iespējams utilizēt pavisam vienkārši un bez maksas. Viņa atzīst, ka cilvēki nereti pat neaizdomājas un nenojauš, kādas sekas var radīt nederīgo medikamentu izmešana sadzīves atkritumos vai kanalizācijā - zāļu aktīvajām vielām nonākot vidē, tiek radīts ilgtermiņa kaitējums dabai un dzīvajām būtnēm, tostarp mums pašiem, cilvēkiem.

"Zāļu aktīvās vielas var, piemēram, nonākt gruntsūdeņos un pēcāk ūdenstilpēs, kur peldamies vai lietojam uzturā tur makšķerētās zivis. Nederīgo zāļu pareiza utilizācija ir mazs ieradums, kas var prasīt vien pārdesmit minūtes gadā, tomēr tam ir milzu ietekme, jo katra nodotā vienība ir rūpes par mūsu pašu veselību un dabu ilgtermiņā," viņa skaidro.

2023.gada pirmajos deviņos mēnešos "Apotheka" aptiekās nodoti 5067 kilogrami nederīgo medikamentu, kas ir par 726 kilogramiem jeb 14% vairāk nekā šajā pašā periodā pērn. Apkopotie dati atklāj, ka ik gadu turpina pieaugt nodoto nederīgo medikamentu apjoms, kas liecina, ka iedzīvotāji arvien atbildīgāk izturas pret bīstamajiem atkritumiem un rūpējas par to pareizu utilizāciju.

"Apotheka" skaidro, ka aktīvās farmaceitiskās vielas palīdz uzlabot veselību un ārstēt dažādas saslimšanas, tomēr medikamentu nepareiza utilizācija uzskatāma par tīšu vides piesārņošanu. Nederīgie medikamenti ir bīstamie atkritumi, ko nedrīkst izmest sadzīves atkritumos vai noskalot kanalizācijā, jo tādā veidā tie rada potenciālo risku videi - ūdens un augsnes ķīmisko piesārņojumu, antibiotiku rezistences, dzīvnieku un augu hormonālo izmaiņu un mutāciju veidošanos, tāpat arī saindēšanās risku tiem dzīvniekiem, kuri zāles atraduši sadzīves atkritumos.

Krastiņa atgādina, ka medikamenti jāuzglabā atbilstoši to lietošanas instrukcijai, turklāt jāpievērš uzmanība ne vien to derīguma termiņam, bet arī tam, cik ilgi tādas zāles kā sīrupi un suspensijas ir derīgas pēc iepakojuma atvēršanas. Zāles ar beigušos derīguma termiņu ne tikai nepildīs funkciju, bet arī var būt veselībai kaitīgas. Biežākās kļūdas, kas tiek pieļautas, ir medikamentu uzglabāšana nepareizā temperatūrā, pārāk lielā mitrumā, piemēram, vannasistabā vai tiešos saules staros - lai arī zāles atrodas kārbiņā un gaisma tām klāt netiek, saules staru ietekmē būtiski paaugstinās temperatūra.

Tāpat jāatceras, ka zāles jāuzglabā bērniem nepieejamā vietā un drošības nolūkos mājas aptieciņā kopā ar medikamentiem ieteicams saglabāt arī to lietošanas instrukcijas, skaidro Krastiņa.

"Apotheka" vērš uzmanību, ka nedrīkst lietot medikamentus, ja tiem beidzies vai nav zināms to derīguma termiņš, nav salasāms zāļu nosaukums, nav zināms, kādam nolūkam tie paredzēti, mainījies to izskats, smarža vai garša vai tie ir nepareizi uzglabāti vai atrodas bojātā iepakojumā.

Utilizēšanai var nodot visu veidu medikamentus - tabletes, ampulas, sīrupus, pulverus un tamlīdzīgi. Gādājot par vides saudzēšanu, visās "Apotheka" aptiekās jau gadiem iespējams bez maksas nodot nederīgos medikamentus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.