Menu
 

Kampaņā aicina ziņot par zāļu blakusparādībām

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Zāļu valsts aģentūra (ZVA) līdz 12.novembrim piedalīsies informatīvā kampaņā "Zāļu drošuma nedēļa", kuras laikā mudinās iedzīvotājus aktīvāk ziņot par zāļu blakusparādībām, informēja ZVA Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dita Okmane.

Šī gada kampaņas tēma ir "Kurš var ziņot?", un tā ir vērsta uz katra pacienta, ārsta, medicīnas māsas un farmaceita nozīmi, ziņojot par zāļu blakusparādībām un sniedzot savu ieguldījumu zāļu drošuma uzlabošanā.

Visas zāļu aģentūras uztur sistēmas blakusparādību atklāšanai un analīzei. Zāļu drošuma uzraudzības mērķis ir iegūt plašāku informāciju par zināmām zāļu blakusparādībām un uzzināt par jaunām blakusparādībām. Pastāvīga informācijas iegūšana no šiem ziņojumiem un tās uzraudzība palīdz atklāt riskus, kas saistīti ar zālēm, un veikt nepieciešamās darbības kaitējuma mazināšanai. ZVA uzsver, ka ir svarīgi ziņot par zāļu blakusparādībām. Visi ZVA sniegtie blakusparādību ziņojumi tiek izvērtēti un izskatīti, lai noteiktu pareizās veicamās darbības sabiedrības pasargāšanai no veselības kaitējuma.

Kopš 2001.gada ZVA ir saņēmusi vairāk nekā 7000 blakusparādību ziņojumu, un to iesniegšanā būtiska loma ir bijusi pacientiem, to aprūpētājiem un veselības aprūpes speciālistiem.

ZVA Farmakovigilances nodaļas vadītāja Zane Stade skaidroja, ka ziņošana par blakusparādībām ZVA palīdz padarīt zāles drošākas. Katram ziņojumam ir nozīme papildu informācijas iegūšanā par zālēm. Balstoties uz blakusparādību ziņojumiem, kas saņemti no iedzīvotājiem, var tikt veiktas izmaiņas zāļu lietošanas instrukcijā, papildinot to ar jaunu informāciju par blakusparādībām, vai citas darbības, kas mazina zāļu blakusparādību iespējamību, paudusi Stade.

Ziņojumus par zāļu blakusparādībām var iesniegt ZVA tīmekļvietnē, klikšķinot uz sāna joslā esošā banera "Ziņot par zāļu blaknēm, negadījumiem ar ierīcēm, biovigilanci" un izvēloties "Ziņot par zāļu blaknēm".

Zāļu drošuma nedēļa ir starptautiska sociālo mediju kampaņa, kuru vada Upsalas Monitoringa centrs (UMC) un Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Starptautiskais zāļu uzraudzības sadarbības centrs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.