Menu
 

"Bior": Trijās pašvaldībās, tostarp Jūrmalā, notekūdeņu monitorings uzrāda jauno Covid-19 "Pirola" variantu Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ilustrācija - bior.lv Ilustrācija - bior.lv

Iknedēļas notekūdeņu monitorings uzrāda jaunā Covid-19 paveida izplatību Latvijas pašvaldībās. Kā liecina monitoringa dati, Saldū, Jūrmalā, Madonā notekūdeņos konstatēts jauns SARS-CoV-2 vīrusa Omikrona varianta paveids JN.1 jeb “Pirola”.

Savukārt monitoringa vietu skaits, kur ir atklāta BA2.86 (kas tika atklāts divas nedēļas iepriekš) paveida klātbūtne ir pieaudzis – tas konstatēts Ventspilī, Liepājā, Valmierā, Salaspilī, Daugavpilī un Rīgas kreisajā krastā, vēsta Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūts “Bior”.

Kā liecina monitoringa dati, Latvijā no augusta beigām Covid-19 slimības izplatība un SARS-CoV-2 RNS vīrusa daļiņu skaits notekūdeņos palielinās. To apstiprina arī Slimību profilakses un kontroles centra monitorings, kas uzrāda Covid-19 gadījumu skaita pieaugumu stacionāros, kā arī A tipa gripas vīrusa cirkulācijas sākumu un nedaudz pieaugošu gripas izplatības intensitāti.

Monitoringa ietvaros regulāri (atbilstoši epidemioloģiskajai situācijai valstī) reizi līdz divas reizes nedēļā no 16 Latvijas pašvaldībām tiek ņemti notekūdeņu paraugi un veikta SARS-CoV-2 vīrusa klātbūtnes un to mutāciju noteikšana un izplatības analīze. Šī analīze pierādījusi savu lietderību izplatības tendenču novērošanā un jaunu SARS-CoV-2 paveidu noteikšana jau pandēmijas laikā, norāda “Bior”.

Visi dati tiek iesniegti Slimību profilakses un kontroles centram un citām veselības iestādēm, epidemioloģiskās situācijas izvērtēšanai, savlaicīgu un pamatotu lēmumu pieņemšanai Covid-19 uzraudzībā un kontrolē.

Notekūdeņu monitoringam ir būtiska nozīme vīrusu epidemioloģijā – to uzsāka pandēmijas laikā pētnieki un eksperti no institūta “Bior”, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra un Rīgas Tehniskās universitātes.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.