Menu
 

No jaunā gada palielinās darba samaksu veselības aprūpē strādājošajiem

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Valdība otrdien, 19.decembrī, pieņēma Ministru kabineta noteikumu projektu par zemāko mēnešalgu ārstniecības personām, lai īstenotu darba samaksas paaugstināšanu veselības aprūpē strādājošajiem, kam kopumā tiks novirzīti 71,33 miljoni eiro 2024.gadā un turpmāk ik gadu, informē Veselības ministrijā (VM).

Zemākā mēnešalgas likme tiek palielināta veselības aprūpes jomā nodarbinātajiem, tai skaitā ārstniecības personām slimnīcās, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā, Valsts asinsdonoru centrā, Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrā nodarbinātajiem un ārstniecības personām vēl citās iestādēs, kas sniedz valsts apmaksātos pakalpojumus.

Ārstniecības personām zemāko atalgojumu nosaka Ministru kabineta noteikumi par zemāko mēnešalgu un speciālo piemaksu veselības aprūpes jomā nodarbinātajiem. Tādējādi, piemēram, sertificētiem ārstiem un funkcionāliem speciālistiem zemākā mēnešalga par likmi no 2024.gada 1.janvāra būs 1 813 eiro, kas ir pieaugums par 10,6% jeb 174 eiro; sertificētām māsām, ārstu palīgiem no jaunā gada - 1189 eiro, kas ir pieaugums par 6,5% jeb 73 eiro; ārstniecības atbalsta personām zemākā mēnešalga palielināsies par 6,9% jeb 56 eiro. Nozarē kopumā ir sešas amatu kategorijas. Līdz ar zemākās darba samaksas palielinājumu, tiek paaugstināta arī no valsts budžeta apmaksāto rezidentu darba samaksa par 10,6%, norāda VM. Tāpat tiks palielināta finansējuma likme ar rezidenta apmācību saistīto izdevumu segšanai.

Lai risinātu veselības aprūpes cilvēkresursu trūkumu, viens no svarīgākajiem faktoriem ir darba samaksas palielinājums veselības nozarē strādājošajiem, kas ir nemainīga Veselības ministrijas prioritāte, atzīmē VM pārstāvji.

Jau ziņots, ka 2024.gada veselības nozares kopējais budžets būs 1,88 miljardi eiro. Nākamajā gadā veselības nozarei papildus piešķirs 275 miljonus eiro, kas dos iespēju palielināt mediķu atalgojumu, uzlabot veselības aprūpes pakalpojumu kvalitāti un pieejamību, paplašināt kompensējamo zāļu sarakstu un īstenot citas iniciatīvas, lai ieguvumus un uzlabojumus justu ikviens Latvijas iedzīvotājs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.