Menu
 

NVD neizskata iespēju pagarināt spēkā esošo līgumu ar ģimenes ārstiem uz diviem mēnešiem

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Nacionālais veselības dienests (NVD) neizskata iespēju pagarināt spēkā esošo līgumu ar ģimenes ārstiem uz  nākamā gada pirmajiem diviem mēnešiem, informēja dienestā.

Jau ziņots, ka Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) izteikusi vēlmi slēgt līgumu ar NVD tikai uz diviem mēnešiem, tas ir, 2024.gada janvāri un februāri.

NVD norāda, ka šāda veida līguma piedāvāšana netiek izskatīta. Šobrīd līgumu, kas paredz pakalpojumu sniegšanu visu 2024.gadu, jau esot parakstījuši 80% ģimenes ārstu, tajā skaitā 90% ārpus Rīgas esošo ārsta prakšu. Visiem primārās veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem tiek piedāvāts viena veida līgums, uzsver NVD.

Līgumu slēgšanas process turpinās vēl šonedēļ un nākamnedēļ.

Ministru kabinets 19.decembrī nolēma, ka Veselības ministrijai (VM) līdz 2024.gada 1.februārim jāsagatavo un jāiesniedz valdībai normatīvā regulējuma projekts, kas paredz ikmēneša fiksētā maksājuma paaugstināšanu ģimenes ārsta praksei, kā arī finansējumu ģimenes ārstu aizvietošanas nodrošināšanai atvaļinājumā un slimības gadījumā.

LĢĀA atzīmē, ka 20.decembrī ģimenes ārsti saņēmuši no NVD vēstuli, kas paredz risinājumu ģimenes ārstu valsts apmaksāto pakalpojumu sniegšanai no 1.janvāra. No tās ticis secināts, ka NVD akceptējis asociācijas risinājumu - spēkā esošā līguma pagarināšanu uz diviem mēnešiem.

Tomēr 21.decembra pēcpusdienā ģimenes ārsti sākuši saņemt NVD darbinieku telefona zvanus ar draudiem neturpināt līgumu no 1.janvāra, paredzot 28.decembrī publicēt sarakstu ar ģimenes ārstiem, kuru pacientiem būs jāmeklē cits ģimenes ārsts no 2.janvāra.

Skaidrojot situāciju, NVD norāda, ka, rūpējoties par pacientu interesēm un pakalpojumu pieejamību, NVD ir uzsācis to ģimenes ārstu individuālu uzrunāšanu, kuri vēl nav noslēguši līgumu par valsts apmaksātu pakalpojumu sniegšanu no 2024.gada 1.janvāra un nav snieguši NVD atbildi par plāniem attiecībā uz tā noslēgšanu.

NVD skaidro, ka ar praksēm sazinās telefoniski un ārsti tiek gan aptaujāti par plāniem attiecībā uz līguma slēgšanu, gan informēti, ka, ja līgums netiek noslēgts, ģimenes ārsta prakse nevarēs sniegt valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus. Tas tiekot darīts ar mērķi iespējami laicīgi apzināt tās ārstu prakses, kas neplāno noslēgt līgumu, lai varētu plānot pakalpojumu pieejamības un nodrošināt informāciju šajās praksēs reģistrētajiem pacientiem.

Tāpat NVD vēlas pārliecināties vai, piemēram, ārsts neplāno noslēgt līgumu decembra pēdējās dienās, jo tehniski parakstīto līgumu var nosūtīt arī 31.decembrī. Apzvanīšanas laikā NVD darbinieki arī pārliecinoties, vai ārsts ir saņēmis un iepazinies ar nosūtīto līgumu.

Vienlaikus NVD informē ārstus par to, ka plāno decembra nogalē nodrošināt iedzīvotājiem informāciju par ģimenes ārstu praksēm, kas no 1.janvāra vairs nesniegs valsts apmaksātus pakalpojumus. Šāds saraksts tiks publicēts NVD tīmekļvietnē un informācija iedzīvotājiem tiks sniegta arī pa NVD bezmaksas informatīvo tālruni 80001234.

Gadījumā, ja būs ģimenes ārstu prakses, kas no nākamā gada vairs nesniegs valsts apmaksātus pakalpojumus, šajās praksēs reģistrētajiem pacientiem tiks nodrošinātas alternatīvas pakalpojumu saņemšanas iespējas, tajā skaitā zāļu recepšu saņemšana, darbnespējas lapu atvēršana un noslēgšana, medicīniskā palīdzība akūtos un citos gadījumos, norāda NVD.

Tāpat NVD atgādina, ka VM izveidoja darba grupu primārās veselības aprūpes stiprināšanai. Tās darbā ir iesaistīti arī ģimenes ārstu asociāciju pārstāvji. Darba grupas mērķis ir izstrādāt savstarpēji saskaņotus priekšlikumus par primārās veselības aprūpes stiprināšanas galvenajiem virzieniem un sasniedzamajiem rezultātiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.