Menu
 

SPKC: Saslimstība ar gripu turpina pieaugt, inficēto Covid-19 pacientu skaits stabilizējas

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Pagājušās nedēļas gripas, Covid-19 un citu akūtu augšējo elpceļu infekciju (AAEI) monitoringa rezultāti uzrāda inficēto un arī stacionēto Covid-19 pacientu skaita stabilizāciju. Saslimstība ar gripu turpināja pakāpeniski pieaugt, bet pagaidām vēl nav pārsniegusi epidēmisko sliekšņa līmeni, tāpēc sezonālai vakcinācijai vēl ir labvēlīgs laiks, lai iegūtu imunitāti pret gripu pirms tās plašas izplatīšanās, vēsta Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Latvijā vērojama Covid-19 gadījumu skaita stabilizācija – laboratoriski apstiprināti 276 jauni Covid-19 gadījumi (nedēļu iepriekš 293), veikti 850 laboratoriskie testi uz SARS-CoV-2 vīrusa klātbūtni (iepriekš 888). Pagājušajā nedēļā stacionēja 218 Covid-19 pacientus (nedēļu iepriekš 322, divas nedēļas atpakaļ – 401).

Iepriekšējā nedēļā stacionāros ar smagu slimības gaitu bija 10 pacienti (nedēļu iepriekš 8). Reģistrēts 21 Covid-19 pacientu nāves gadījums (nedēļu iepriekš – 28). 20 no tiem bijuši vecuma grupā “60 gadi un vairāk” un viens nāves gadījums pacientam vecuma grupā “35-39 gadi”. Vismaz trijos gadījumos pamata diagnozes bija Covid-19. SPKC atgādina, ka saslimšana ar Covid-19 bieži būtiski saasina jau esošas hroniskās slimības, kuru dēļ nepieciešama hospitalizācija un var pat iestāties nāve. 

Notekūdeņu monitoringa dati uzrāda jauna SARS-CoV-2 vīrusa paveida HV.1 izplatību visā Latvijas teritorijā. Jaunais paveids ir jau zināmā EG.5 (Eris) atvasinājums ir ļoti līdzīgs tam. Pielāgotās vakcīnas pret Covid-19, kuras šobrīd pieejamas Latvijā (“Comirnaty” un “Nuvaxovid”) joprojām nodrošina aizsardzību pret jaunākiem paveidiem, tostarp HV.1 un JN.1. 

Pēc SPKC informācijas, AAEI monitoringa dati liecina, ka pagājušā nedēļā Latvijā vidējā gripas izplatības intensitāte palielinājusies, kaut gripas izplatība vēl nav pārsniegusi epidēmiskā sliekšņa līmeni. Laboratoriski apstiprināti 15 gripas gadījumi, no kuriem sešos gadījumos tika noteikta A tipa gripa un deviņos gadījumos B tipa gripa. Pozitīvo testu īpatsvars uz gripu pieaudzis no 3,5% līdz 6,6%. 

Pagājušajā nedēļā monitoringā iesaistīto ģimenes ārstu praksēs ar akūtu augšējo elpceļu infekcijas simptomiem kopā bija vērsušies 1095 pacienti, no kuriem 32 pacientam noteikta diagnoze “gripa”, baltoties uz tipisku klīnisko ainu (pagājušajā nedēļā 31). Gadījumi reģistrēti Ventspilī, Valmierā, Jūrmalā, Jēkabpilī, Jelgavā, Daugavpilī, Rīgā. Augstākā saslimstība ar gripu reģistrēta vecuma grupā 0-4 gadi.  

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.