Menu
 

Veselības ministrs: Visi jautājumi veselības aprūpes attīstībā skatāmi kopumā un neatdalāmi, ar vairākiem attīstības virzieniem Apriņķis.lv

  • Autors:  LETA
Foto - Gatis Rozenfelds, Valsts kanceleja Foto - Gatis Rozenfelds, Valsts kanceleja

Visi jautājumi veselības aprūpes attīstībā skatāmi kopumā un neatdalāmi, ar vairākiem attīstības virzieniem, uzsvēra veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV), tiekoties ar Latvijas Pašvaldību savienību (LPS). Kā aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā, viena no ministra prioritātēm ir nepieciešamie uzlabojumi farmaceitiskajā aprūpē, nodrošinot iedzīvotājiem medikamentu pieejamību.

Šobrīd VM strādā pie zāļu cenu veidošanas principu pārskatīšanas, paredzot kompensējamo medikamentu sistēmas paplašināšanu, lieltirgotavu un aptieku piecenojumu pārskatīšanas, lai tie būtu līdzīgi kā Lietuvā un Igaunijā, kā arī kopumā radītu pārskatāmu sistēmu pār medikamentu pieejamību un nodrošinājumu Latvijā. Abu Meri uzsvēra, ka pārmaiņu rezultātā saskaras ar komersantu iebildumiem, vienlaikus uzsvēra, ka tiekot strādāts pie atbalsta mehānismiem aptiekām, kas atrodas reģionos un kuru darbība iedzīvotājiem nodrošina sociālu funkciju, kā arī farmaceitiskās aprūpes stiprināšanas. Tikšanās laikā tika akcentēts, ka kopš kovidlaika ir attīstījusies ar iespēja iegādāties medikamentus aptiekā un pasūtīt to piegādi uz mājām.

Kvalitatīvas veselības aprūpes sistēmas pamatā ir primārā veselības aprūpe, tādēļ VM šobrīd kopīgi ar ģimenes ārstiem strādā pie priekšlikumiem primārās veselības aprūpes attīstībai. Kā pozitīvu lietu veselības ministrs minēja to, ka šogad no februāra tiks palielināts finansējums ģimenes ārstu prakšu uzturēšanai, kā arī piešķirti līdzekļi ārsta aizvietošanai.

Pārrunājot slimnīcu tīkla efektivitāti, Abu Meri uzsvēra, ka visas esošās slimnīcas ir jāstiprina. Plānots, ka valstī būs 10 metodiskās vadības centri universitātes klīnikās un specializētajās slimnīcās, kas būs atbalsta punkti, sniegs vadlīnijas ārstēšanas, kā arī pārraudzīs pakalpojumu kvalitāti ārstniecības iestādēs attiecīgajā jomā. Joprojām tiks saglabāts princips, ka pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai nodrošinās primārās veselības aprūpes pakalpojumus, ambulatoro palīdzību dienas stacionāros un ambulatori. Turpretī akūtos un sarežģītos gadījumos Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests pacientu nogādās uz tuvāko slimnīcu, kurā ir pretī profesionāļu komanda, kas veic nepieciešamos izmeklējums un nodrošina drošu un kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu.

Tuvu dzīvesvietai iedzīvotājiem būs pieejama stacionārās ārstniecības iestādēs aprūpe un terapija, bet sarežģītākas operācijas un komplicētāka ārstēšanu nodrošinās reģionālajās un klīniskās universitāšu slimnīcās, kurās ir nepieciešamais ārstu speciālistu nodrošinājums, pieejamas atbilstošas tehnoloģijas, speciālistu un aprūpes personāla diennakts klātbūtne.

Pārrunājot Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta attīstību, tika uzsvērts, ka pēdējo gadu laikā ir atklāti deviņi jauni brigāžu punkti, izveidota jauna profesija operatīvo medicīnisko transportlīdzekļu vadītāju kvalifikācijas paaugstināšanai, atjaunots operatīvo medicīnisko transporta līdzekļu autoparks un veikti ieguldījumi materiāltehniskajā nodrošinājumā, tajā skaitā būvējot jaunus brigāžu atbalsta centrus reģionos.

LPS pārstāvji tikšanās laikā interesējās par dažādiem jautājumiem, kas saistīti gan ar šā gada finansiālo nodrošinājumu slimnīcām, gan ģimenes ārstu prakšu darbam, gan arī gaidāmajām pārmaiņām medikamentu pieejamības veicināšanā iedzīvotājiem, kā arī ciešāku starpnozaru sadarbību pakalpojumu nodrošināšanā sociālās aprūpes centros un sociālā riska grupu pacientiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.