Menu
 

Ādažu bāzē demonstrēts virtuālās realitātes traumu apmācību simulators

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Armīns Janiks, Aizsardzības ministrija Foto - Armīns Janiks, Aizsardzības ministrija

Trešdien Ādažu bāzē notika virtuālās realitātes traumu apmācību simulatora (Virtual Reality Trauma Simulator (VireTS)) projekta noslēguma demonstrācija, kurā piedalījās pārstāvji no Aizsardzības ministrijas, Iekšlietu ministrijas, militārie mediķi no Latvijas un sabiedroto valstīm un projektā iesaistītie uzņēmēji.

Kā informēja Aizsardzības ministrijā, virtuālās realitātes traumu simulators "VireTS" ir tapis Latvijas uzņēmuma SIA "Exonicus R&D" vadītā Latvijas, Igaunijas un Vācijas konsorcija ietvaros, ar mērķi attīstīt traumu simulatoru, kas paredzēts virtuālai apmācībai daudznacionālām militārā medicīniskā personāla komandām ar pamata medicīnisko pamatizglītību un ierobežotu pieredzi medicīniskā atbalsta sniegšanā kaujas operācijās un lielu starpgadījumu gadījumā.

Traumu simulators "VireTS" ļauj bez padziļinātām zināšanām informācijas tehnoloģijās un 3D modelēšanā izveidot individuālo traumu scenāriju starptautiskām militāro mediķu apmācībām, dodot iespēju militārajiem mediķiem miera laikā uzlabot prasmes konkrētu kara traumu gadījumā un trenēt savstarpējo sadarbību. Virtuālā traumu simulatora izmantošana ļauj ietaupīt līdzekļus, kas nepieciešami starptautisku apmācību organizēšanai, kurās realitātē tiek simulēti lieli negadījumi.

Līdz šim ir norisinājies aktīvs darbs pie simulatora vides, virtuālo tēlu, ekipējuma un pacientu simulācijas izveides. Lai nodrošinātu projekta konsultatīvo atbalstu konsorcijam tika piesaistīti Latvijas un ārvalstu Nacionālo bruņoto spēku eksperti, kas ir snieguši savu devumu, lai nodrošinātu simulatora atbilstību cietušo evakuācijai un aprūpei pēc iespējas tuvāk reālas kaujas scenārijam un nosakot svarīgākos kritērijus veidojot simulāciju kā mācību rīku, skaidro ministrijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.